nieuws

Biden richt zich tot de VN: maak werk van de strijd tegen klimaatverandering

De Amerikaanse president Biden heeft de landen van de Verenigde Naties dringend opgeroepen samen te werken in de strijd tegen klimaatverandering en de coronapandemie. Volgens hem is er een ‘beslissend decennium in de geschiedenis van de mensheid’ aangebroken.

De Amerikaanse president Joe Biden arriveert bij de Verenigde Naties.  Beeld EPA
De Amerikaanse president Joe Biden arriveert bij de Verenigde Naties.Beeld EPA

De wereld nadert volgens Biden snel het moment waarop er geen weg meer terug is. Hij wees daarbij op de extreme weersomstandigheden die steeds meer mensenlevens eisen en enorme economische schade veroorzaken. Hij riep alle landen op extra stappen te zetten op de klimaatconferentie in Glasgow, begin komende maand.

Eerder had ook VN-chef Antonio Guterres de noodklok geluid. Volgens hem wordt de wereld met een 'stortvloed aan crises’ geconfronteerd, maar is er een totaal gebrek aan solidariteit. Daarbij wees hij op de enorme verschillen tussen de rijke en de arme landen als het gaat om het vaccineren van de bevolking tegen covid-19.

Biden beloofde dat de VS de onder het klimaatakkoord van Parijs toegezegde hulp aan de arme landen per 2024 zullen verdubbelen, van 5.7 naar ruim 11 miljard dollar per jaar. Maar het valt nog te bezien of Biden dat bedrag door het Congres krijgt, gezien de Republikeinse onwil om extra geld uit te trekken voor dergelijke mondiale klimaatprojecten.

Defensie

President Biden kwam in zijn toespraak ook even terug op zijn besluit alle Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan. ‘In plaats van de oorlogen van het verleden te blijven voeren, richten we onze ogen en onze middelen op de uitdagingen die de sleutels van onze collectieve toekomst vormen'.

Hij verzekerde dat de VS bereid blijven hun militaire macht in te zetten als het nodig is. ‘Maar die moet niet worden gebruikt als antwoord op ieder probleem dat we in de wereld om ons heen zien.’

In een kennelijke poging Amerika's bondgenoten gerust te stellen beloofde Biden dat zijn land zich fervent te weer zal stellen tegen mogendheden die andere landen proberen te domineren en de democratische waarden ondermijnen. Maar hij legde er de nadruk op dat de VS ‘niet uit zijn op een nieuwe Koude Oorlog of een wereld die in rigide blokken is verdeeld'.

De president besloot zijn optreden met de constatering dat hij de eerste Amerikaanse president sinds twintig jaar is die voor de voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties staat terwijl de VS geen oorlog voeren. ‘We hebben de bladzijde omgeslagen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden