Nieuws

Biden: ‘Poetin heeft besloten Oekraïne binnen te vallen’

De Amerikaanse president Joe Biden lijkt het nu zeker te weten. Vladimir Poetin gaat Oekraïne binnenvallen, zei hij vrijdag vol overtuiging. ‘Op dit moment ben ik ervan overtuigd dat hij de beslissing heeft genomen, we hebben reden om dat te geloven’, zei Biden tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Maral Noshad Sharifi
De Amerikaanse president Joe Biden vrijdag tijdens zijn toespraak in het Witte Huis over de Oekraïne-crisis. Beeld EPA
De Amerikaanse president Joe Biden vrijdag tijdens zijn toespraak in het Witte Huis over de Oekraïne-crisis.Beeld EPA

Daarna benadrukte hij dat er nog wel steeds ruimte is voor diplomatie. ‘Diplomatie is altijd een mogelijkheid.’ Volgende week komen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, en zijn Russische ambtgenoot, Sergej Lavrov, bijeen om hiertoe een poging te doen.

Opvallend aan de uitspraak van Biden is dat hij eerder verklaarde niet te geloven dat de Russische president al een besluit had genomen.

Het Witte Huis zou de afgelopen dagen meldingen hebben ontvangen waaruit blijkt dat het staakt-het-vuren met Oekraïne wordt geschonden door door Rusland gesteunde strijders in de Donbas. Er zouden volgens Biden valse beweringen door de Russische staatsmedia worden verspreid die de situatie kunnen doen escaleren.

Ook liet het Witte Huis vrijdag weten dat de Russen grootschalige cyberaanvallen op Oekraïense banken zouden hebben uitgevoerd.

Nog een aanwijzing die de Amerikanen ongerust maakt: 40 tot 50 procent van de troepen aan de grens met Oekraïne zouden ‘klaarstaan om aan te vallen’. Een groter aantal dan tot nu toe werd geconstateerd, aldus een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

President Joe Biden sprak donderdag voor het laatst over de crisis tussen Rusland en Oekraïne. Toen zei hij dat ‘alle signalen’ aantonen dat een Russische invasie van Oekraïne ‘in de komende dagen zal plaatsvinden’. De president noemde de dreiging van een aanval ‘zeer hoog’.

‘Oliepijpleiding ontploft in Oekraïne’

Te midden van de toenemende spanningen, meldden Russische media vrijdagavond dat een internationale oliepijpleiding die door de stad Loegansk in Oost-Oekraïne loopt, vrijdag is ontploft. Op Twitter circuleren beelden van een vuurbal die de nachtelijke hemel boven Loegansk zou verlichten.

De explosie deed de Droezjba-pijpleiding op zijn grondvesten schudden, zegt het Russische staatspersbureau RIA Novosti. Het bedrijf dat de oliepijpleidingen in de stad beheert, meldt dat er korte tijd brand heeft gewoed na de ontploffing.

Russische staatsmedia maken melding van een tweede explosie in Loegansk, minder dan een uur na de eerste. Deze zou hebben plaatsgevonden bij een tankstation aan de rand van de stad. De oorzaak is nog niet duidelijk. Voor zover bekend zijn bij beide ontploffingen geen slachtoffers gevallen.

De Droezjba-pijpleiding loopt van Rusland naar verschillende punten in Oost- en Midden-Europa. Loegansk wordt gezien als een belangrijke stad voor de door Rusland gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne. De afgelopen twee dagen zouden de hevigste gevechten in tijden hebben plaatsgevonden in de regio.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden