nieuws

Biden belt met Saoedische koning, onduidelijk of hij over Khashoggi is begonnen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een telefoongesprek met de Saoedische koning Salman het belang van mensenrechten onderstreept. Dat maakte het Witte Huis donderdag bekend. Biden heeft ook gezegd dat hij de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië sterker én transparanter wil maken.

President Joe Biden. Beeld AP
President Joe Biden.Beeld AP

Naar het gesprek tussen Biden en koning Salman werd al enkele dagen uitgekeken. Verwacht wordt dat een Amerikaans inlichtingenrapport over de moord op de Saoedische journalist en Washington Post-columnist Jamal Khashoggi elk moment kan worden gepubliceerd. Dat rapport ligt gevoelig bij Saoedi-Arabië omdat kroonprins Mohammed bin Salman opdracht zou hebben gegeven tot de moord op Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul in 2018.

Hoewel Biden woensdag al te kennen gaf dat hij het rapport heeft gelezen, is uit de verklaring van het Witte Huis niet op te maken dat hij tegenover koning Salman over Khashoggi is begonnen. Wel heeft Biden de koning gewezen op het belang van de rechtsstaat.

Jemen

De twee staatshoofden spraken ook over het conflict in Jemen, waar Saoedi-Arabië een coalitie aanvoert tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Biden onderstreepte daarbij dat de VS achter het recht tot zelfverdediging van Saoedi-Arabië staat.

Van tevoren werd verwacht dat het gesprek tussen Biden en koning Salman geen prettig onderonsje zou worden. Onder Donald Trump waren de banden tussen de VS en Saoedi-Arabië hartelijk en werden de nodige wapendeals gesloten. Biden heeft zich in zijn verkiezingscampagne geregeld kritisch uitgelaten over het Saoedische koningshuis. Zo zei Biden over de zaak-Khashoggi dat ‘de kroonprins opdracht tot de moord heeft gegeven en dat hij Saoedi-Arabië geen wapens zal verkopen en van de Saoedi’s de paria zal maken die ze zijn’.

LEES OOK:

Geheim rapport VS: ‘Saoedische kroonprins keurde moord Khashoggi goed, gaf waarschijnlijk opdracht’

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft de moord in 2018 op de kritische journalist Jamal Khashoggi goedgekeurd. Waarschijnlijk heeft hij ook opdracht gegeven voor de liquidatie. Dit staat in een langverwacht rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Verloofde van Khashoggi dient in VS aanklacht in tegen kroonprins van Saoedi-Arabië

De verloofde van de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi heeft bij een rechtbank in Washington een aanklacht ingediend tegen kroonprins Mohammed bin Salman wegens het opdracht geven tot moord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden