Bidden voor Hillary's reïncarnatie

Nepalese Sherpa-vrienden van de vrijdag overleden Sir Edmund Hillary (88) hebben lampjes voor hem aangestoken en hebben voor hem, en zijn reïncarnatie, gebeden in de tempels. Ze noemden de man die als eerste het dak van de wereld, de Himalaya, beklom een grote weldoener en vriend van Nepal.

Van onze verslaggever Nanda Troost

Hillary sukkelde met zijn gezondheid, nadat hij in april, tijdens een bezoek aan zijn geliefde Nepal was gevallen.

Kolos
De Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark noemde Sir Edmund ‘een kolos’ en kondigde aan dat hij een staatsbegrafenis krijgt. Al tijdens zijn leven heeft Nieuw-Zeeland zijn meest bekende inwoner uitgebreid geëerd. Hij is de enige die tijdens zijn leven al op bankbiljetten is afgebeeld. Koningin Elizabeth, hoofd van het Britse Gemenebest, zei dat ze ‘diep bedroefd’ was.

De Nepalese regering noemt het overlijden van Hillary, die in 2003 het erestaatsburgerschap kreeg, ‘onherstelbaar’. ‘We zijn erg bedroefd na de dood van iemand die zulke enorme bijdragen heeft geleverd aan de sociale en economische ontwikkeling van Nepal’, zei minister van Toerisme Prithvi Subba Gurung.

Reïncarnatie
Nepalese sherpa’s toonden zich verdrietig. ‘Ik steek lampjes aan en bidt voor zijn reïncarnatie als mens’, zei Ang Rita Sherpa (60), een oude vriend die 23 jaar met Hillary heeft samengewerkt. ‘Hij heeft zo veel voor ons gedaan. Als hij geïncarneerd is kan hij weer doorgaan met zijn goede werk voor de mensheid’, aldus Ang Rita, een gelovige boeddhist en de eerste afgestudeerde van de eerste school die Hillary in de jaren zestig opende in de omgeving van de Mount Everest.

Hij heeft ‘een heel avontuurlijk leven geleid’, zei Jamling Tenzing Norgay, zoon van de sherpa met wie Hillary in 1953 de Himalaya bedwong. Hillary onderhield ook na de dood van Tenzing Norgay in 1986 nauwe banden met diens gezin. ‘Hij was een groot ontdekker’, aldus Jamling, ‘maar het belangrijkste is dat hij een bescheiden, eenvoudig mens was.’ Jamling hoopt dat hij wereldwijd als ‘rolmodel’ kan dienen.

Julia Gillard, die in Australië premier Kevin Rudd wegens vakantie vervangt, zei dat Hillary’s naam voor altijd ‘synoniem zal zijn voor avontuur, succes, dromen en dan die dromen werkelijkheid maken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden