'Bibliotheken en uitgevers moeten handen ineen slaan'

De ingezonden brieven van maandag 14 november.

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat bibliotheken e-books op dezelfde manier mogen uitlenen als papieren boeken.Beeld epa

Brief van de dag: Vechten? Dan wel voor lezers

De bibliotheken winnen de slag. Voor het Europese Hof van Justitie is een e-book hetzelfde als een boek van papier. En dus mogen bibliotheken digitale boeken op dezelfde manier beschikbaar stellen aan hun leden zoals ze gewone boeken uitlenen. De uitgevers trokken aan het kortste eind. Het e-book was dit keer het onderwerp, eerder was er gedoe om het het leenrecht.

Waarom kan het niet zo zijn dat auteurs, uitgevers en bibliotheken beter samenwerken. Waarom nemen bibliotheken geen aandeel in het uitgeven van boeken en zien uitgevers niet het belang van, wat anders dan, lezers. Als het zo is dat de liefde voor het boek voorop staat dan moet het toch mogelijk zijn dat alles er op gericht is dat er meer gelezen wordt, in plaats van beperkingen na te streven.

Sla de handen ineen in plaats van aan de wapens.

Tielke Engels, Den Bosch

Heartland America

In de Volkskrant veel stukken gelezen, waarin een poging werd ondernomen om het onverklaarbare te verklaren. Dank hiervoor! En gelukkig werden de gemakzuchtige conclusies van de kletsende klasse (aldus Peter de Waard) over de 'boze, witte man zonder baan' flink onderuit gehaald.

Eigenlijk is het heel simpel: Het is de overwinning van Heartland America, de revanche van het conservatieve Amerika. Of zoals Michael Persson (bravo!) het treffend zei: het primaat ligt bij de pick-up truck. Zij waren na acht jaar aan de beurt. Je kunt het de overwinning van het (nieuwe) populisme noemen, maar ook dat doet de werkelijkheid tekort. Populisme in Amerika is immers van alle tijden.

Onze grote held Obama is opeens een tragische held. Diep treurig, maar het is van alle tijden. Zoals een vriendin uit Californië ons liet weten: 'Het is slecht, maar niets nieuws. Een paar jaar Democraten, gevolgd door een periode met idioten aan het roer. We zullen overleven.'

Reinier Bresser, Uitdam

Angst voor de miljoenen

Ik ben niet bang voor Trump. Ik ben bang voor de miljoenen mensen die zo iemand macht en invloed toevertrouwen.

Christina Divendal, Alkmaar

Een Nederlandse Trump?

Willen wij in Nederland in maart 2017 niet met een Trump opgezadeld worden, dan zal de politiek als de wiede weerga in ons land de sociale, financiële en geografische achterstand (ongelijkheid) moeten aanpakken. Zowel in de pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en didactiek onderkent men dat een stevige basis de voorwaarden schept voor een gunstige ontwikkeling van het kind. Waarom hecht men bij de inrichting van een maatschappij minder waarde aan deze voorwaarde?

Politiek, sluit je ogen niet voor de gevolgen van onvrede, achterstand, ongelijkheid, woonomstandigheden, arbeidsomstandigheden en banenverlies. Trek lering uit de geschiedenis en bekommer je om de mensen die door de dankzij jullie ontstane omstandigheden een basis vormen voor sociale onrust en erger, onheil.

Want zij zullen hun toevlucht zoeken bij volksverleiders/misleiders die hen in nog diepere wanhoop storten.

Jeannine van Kempen Peters, Renkum

Monasch

Meneer Monasch, waarom gaat u niet een baan zoeken in plaats te fantaseren dat Nederland op u zit te wachten. We hebben al teveel keuze in Nederland . En geef dan meteen de PvdA de zetel terug waar u op bent gaan zitten. Een coalitie vormen wordt straks al lastig genoeg en uw illusie voor een conservatief linkse beweging gaat daar geen onderdeel van uit maken.

Eric Meier, Hoofddorp

Rotterdam-Zuid

Ik voel me geen Nederlander meer als ik in Rotterdam-Zuid loop. Zegt de 'boze, blanke man' Jacques Monasch in het interview met de Volkskrant.

Hoe durft hij het te zeggen? Je bent Nederlander als je de Nederlandse identiteit bezit. En ja. Dat is een hele diverse groep mensen, waarvan je in Rotterdam-Zuid een mooie dwarsdoorsnede aantreft.

Chris van der Hoek, Rotterdam

Sociaal rechts

Jacques Monasch en Martin Sommer pleiten voor vernieuwing van de sociaal democratie in Nederland. Voor de PvdA komt dit te laat. Zij is 4 jaar het sociale bleekgezicht van de VVD geweest. Daarmee is haar doodvonnis getekend.

Sociaal rechts, zoals door Monasch bepleit, is een schot in de roos. Ik zie het als verzet tegen het 'intellectuele' socialisme dat de markteconomie wil handhaven, maar geen antwoord heeft op de race to the bottom door instroom van EU arbeidsmigranten en industriële verplaatsing naar landen met lage lonen. Dat vooral lager en middelbaar opgeleiden de dupe zijn is een tijdbom onder onze samenleving. Sociaal rechts moet dit stoppen met restricties inzake immigratie en vrije vestiging van arbeid binnen de EU, zolang als de welvaartsverschillen tussen de EU landen aanzienlijk zijn.

Lukas van der Drift, Zeist

Het Volk

Het Volk schijnt gesproken te hebben. En als je Trump, Wilders, Le Pen, Roos, Baudet, Roemer, Farage moet geloven, spreekt het met één stem.

Ik krijg echter de indruk dat genoemde personen verblind zijn door eigendunk. Zelf wil ik niet bij dat vermeende 'Het Volk' horen. Liever een dat bestaat uit veel verschillende kleuren, meningen, geloven, etc.

Zodat 'De Twijfel' blijft meeregeren bij moeilijke keuzes. Ja, inclusief compromissen! Alles beter dan één stem van 'Het Volk' die claimt het gelijk in bezit te hebben.

Martin Bos, Ulvenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden