Bibliofiel voor alleman

De tekenaar Joost Veerkamp doet pogingen zich te ontwikkelen tot een dubbeltalent zoals moge blijken uit zijn nieuwste boek. In Gebroken lichtval tekent hij een heel klein beetje en schrijft hij des temeer....

Begrijpelijk dus dat Veerkamp in die omstandigheden je kunt niet eeuwig blijven doorgaan met het parodin van andermans werk de steven wendde en zich op het schrijven richtte. Wat hij natuurlijk deels al deed want een striptekenaar moet tenslotte ook zijn ballonnetjes vullen.

In Gebroken lichtval, door de uitgever parmantig een kunstwerk genoemd, maken we kennis met een stel waarvan de man, een bejaarde fotograaf, dementeert. Zijn vrouw is het soort sekreet dat de toenemende infantilisering van manlief beschouwt als aanstellerij. Dat leidt tot tweespraken die uitsluitend in gekift uitmonden. Ideaal uitgangspunt voor een strip zou je zeggen, maar liever schreef Veerkamp het verhaal op. Dat had hij niet moeten doen want Gebroken lichtval is niet veel meer dan een larmoyant en voorspelbaar verhaal over twee zeurkezen die elkaar het leven zuur maken en waarbij zinnen opduiken als 'Zij was geen vrouw, maar een open wond' en 'De regen trok aderen van glas over de vensters'. Of: 'Voor de onbevangen toeschouwer strekte zich muurbrede onschuld uit, smetteloos en onbezoedeld.'

Om te bewijzen dat hij niet dementeert maakt de man foto's en daarvoor koos Veerkamp foto's van Ton Werkhoven. De meeste voorwerpen op deze foto's zweven, deinen of kantelen, alsof de fotograaf het ons nog eens wil inpeperen: wie dementeert, ziet ze vliegen. Behalve de studio-strapatsen van Werkhoven bevat het boek ook nog bijna twintig zwart-wittekeningen die bewijzen waar Veerkamps kracht ligt.

De aldus ontstane artifici hutspot is verpakt in bibliofiel-voor-allemanverpakking: zwarte linnen band, glimpapier en genummerd, tot en met het belachelijke aantal van duizend. Waarom in het colofon tien personen, onder wie Rudy Kousbroek, bedankt worden voor hun bemoeienis, is een raadsel.

Zelden werd zoveel aanstellerij door twee kaften bijeengehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden