Bharara pakt Bank of America aan

De federale hoofdaanklager van Manhattan, Preet Bharara, heeft een doelwit van formaat uitgezocht: de Bank of America. In een civiele rechtszaak eist Bharara het recordbedrag van een miljard dollar (770 miljoen euro) van de financiële gigant, die hij beschuldigt van grootschalige hypotheekfraude.

NEW YORK - Uit de eis die woensdag openbaar is gemaakt, blijkt dat deBank of America (BoA) in feite moet boeten voor de overname, in de zomer van 2008, van de hypotheekverstrekker Countrywide Financial. Die onderneming speelde een negatieve hoofdrol in de Amerikaanse huizencrisis, die vanaf 2008 wereldwijde naschokken teweegbracht.


Bharara's eis laat zien hoe Countrywide hypotheekleningen verstrekte aan ongeschikte klanten, door steeds meer drempels en controles weg te nemen. Bovendien zou de BoA nu dwarsliggen bij de pogingen om deze illegale capriolen te corrigeren.


'Roekeloze leenpraktijken worden niet langer getolereerd', zei Bharara. De BoA ontkent de beschuldigingen en zegt wel degelijk met Washington samen te werken om 'slechte' - ongedekte - hypotheken terug te kopen van de overheidsinstellingen die er eerder garant voor stonden.


Met deze klacht tegen een topspeler in de financiële branche zoekt Bharara (43) opnieuw de schijnwerpers op. Zijn kantoor met 230 assistent-aanklagers heeft het onder zijn leiding eerder opgenomen tegen Jamaicaanse drugskoningen, Russische criminelen, wapenhandelaren, moslimterroristen en talrijke valsspelers in de financiële wereld.


Door een van de grootse banken van de VS onder vuur te nemen bestendigt Bharara zijn reputatie als 'sheriff van Wall Street'. 'Hij belichaamt het Platonische ideaal van de aanklager die daadkracht tempert met inlevingsvermogen', aldus zijn goede vriend Viet Dinh, tevens jurist. Volgens Dinh is Bharara iemand 'die de waarheid nastreeft, de wet dient en zijn taken met nederigheid benadert'.


Als hoofd van het federale kantoor in het Southern District of New York heeft Bharara zeggenschap over alle mogelijke vormen van misdaad en criminaliteit in de bevolkingsrijke regio. Door de aanwezigheid van Wall Street wordt het 'Southern District' beschouwd als de machtigste aanklager van Amerika, na de minister van Justitie in Washington - zeker van witteboordencriminelen.


De familie-Bharara verliet India begin jaren zeventig, om zich aan de Amerikaanse oostkust te vestigen. Vader spoorde zijn zonen Preet en Vinit aan om keihard te werken en zo de Amerikaanse droom te bereiken. Beiden jongens slaagden, om te beginnen als krantenjongens. Vinit werd schatrijk met een bedrijf dat luiers via het internet verkoopt. Preet studeerde aan Harvard en Columbia University om zijn eigen droom te bereiken: 'op de bad guys jagen.'


Een politieke loopbaan ligt voor de hand, zoals eerdere 'sheriffs' van het Southern District hebben laten zien. Bharara zegt geen belangstelling te hebben. Zijn baan 'is het grootste privilege dat ik ooit zal krijgen'. Het betekent 'dat je nooit hoeft te betogen waar je niet in gelooft'.


Onder president Obama zijn er bedrijven die too big to fail zijn: te groot om failliet te laten gaan. Maar de man die door Obama werd benoemd heeft een ander motto: geen bedrijf is 'te groot om aan te klagen', aldus Bharara. 'Het kan ons niet schelen wie je bent, hoe veel geld je hebt of met wie je banden hebt.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden