Bezweken brug is niet de schuld van architect Jo Coenen

De publieke belangstelling voor de Dag van de Architectuur was groot. Zo groot zelfs, dat het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam eronder leed....

AUKJE VAN ROESSEL

Op het moment dat ongeveer honderd wachtenden op de loopbrug zich om tien uur in beweging zetten naar de toegangsdeur, schoten twee van de vier trekstangen los. Sindsdien buigt de brug zo'n 42 centimeter door. Niemand raakte gewond, er brak geen paniek uit, er viel niemand in het water van de vijver. Toch is de brug uit voorzorg voorlopig afgesloten voor het publiek.

Officieel is er geen verband tussen het groot aantal wachtenden op de brug en het mankement. Voorlopig onderzoek heeft nog niet duidelijk gemaakt wat dan wel de oorzaak is. Maar volgens het NAi was de brug niet te zwaar belast. Deze zou volgens de berekeningen 250 kilo per vierkante meter moeten kunnen hebben, en dat werd zaterdag niet gehaald. Voor alle zekerheid worden wel de berekeningen nog een keer overgedaan. Een andere mogelijke oorzaak is ook al naar de prullenbak verwezen: het is zeker géén fout van het ontwerp van architect Coenen. Dat zou ook wat al te pijnlijk zijn, op de Dag van de Architectuur.

Maar wat deden eigenlijk al die mensen zaterdagmorgen zo vroeg in de rij op de loopbrug van het NAi? Ze probeerden een kaartje te bemachtigen voor bezichtiging van het gebouw van de verzekeringsgigant Nationale Nederlanden, aan het Weena in Rotterdam. Honderdvijftig mensen mochten erin. Volgens een woordvoerder van het NAi zou het, gezien de grote belangstelling, een goed idee zijn als Nationale Nederlanden het gebouw vaker openstelt voor het publiek.

Het NAi hoopt binnen enkele dagen een voorstel te hebben voor de restauratie van de brug. Dat is maandagmiddag besloten na overleg tussen het instituut, vertegenwoordigers van de aannemer, de constructeur, en Bouw- en Woningtoezicht in Rotterdam. Nationale Nederlanden ('wat er ook gebeurt') was niet betrokken bij het overleg.

Aukje van Roessel

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden