Bezwaren van prehistorische presentatoren en ongevraagd stijladvies voor Hil

Hoe de mastodonten van de middag-tv nieuwkomers in de weg zitten en hoe steeds weer vrouwen elkaar uiterlijk de maat nemen.

Portret van Catherine Keyl voor de lancering van haar glossy 'Catherine nu' op 25 februari 2013. Beeld anp
Portret van Catherine Keyl voor de lancering van haar glossy 'Catherine nu' op 25 februari 2013.Beeld anp

Top

Het is op televisie de normaalste zaak van de wereld om jaren over je graf heen te regeren. Wie 5 Uur Show zegt, denkt onmiddellijk aan Catherine Keyl en Viola Holt, presentatoren uit de prehistorie, die nog geregeld in columns en krantenstukken hun mammoetplasje doen over actuele onderwerpen.

Na de eerste aflevering van RTL Live, het nieuwe namiddagse praatprogramma van Albert Verlinde en Angela Groothuizen, leek het het Algemeen Dagblad dan ook een goed idee om eens met Holt te bellen - wat vónden we er eigenlijk van? De kop gaf alles al weg: 'Viola Holt laat geen spaan heel van RTL Live'.

Holt had flink wat bezwaren. Albert Verlinde kan niet interviewen, de eerste gast kwam uit de RTL-stal, er ontbrak warmte en afwisseling, het spetterde niet. 'Dit is behang', aldus Holt. Behang zou precies datgene kunnen zijn waarnaar de kijker op dat tijdstip op zoek is, maar dat wil Holt natuurlijk niet weten.

Keyl kondigde aan volgende week ook met Haar Mening te komen.

Verlinde, die wel voor hetere vuren heeft gestaan, was niet onder de indruk. Woensdag sloot hij af met de woorden: 'Deze uitzending was helemaal opgedragen aan Viola Holt. Hopelijk vond je het leuk.' Een heerlijk vilein eerbetoon, van de nieuwe behangkoning.

Haro Kraak

Flop

'Waarom Hillary Clinton moet afvallen' stond boven het stuk. Ondertitel: 'En ander ongevraagd stijladvies van May aan Hil.' May is May-Britt Mobach, oprichter van Amayzine.com, 'your daily fashion & beauty fix'. Hil is dus Clinton, niet in the running towards becoming America's Next Top Model, maar druk doende de eerste vrouwelijke president van Amerika te worden, met alle commentaar op haar verschijning van dien.

'Hillary, je bent te dik', trapte Mobach haar vijf-puntenplan af. Ook meent ze dat Clinton er 'te oma-achtig' uitziet ('Niet de uitstraling die je wilt als vrouw in een topfunctie') en is heur haar te helmachtig ('Je haar, Hil, je haar!').

May-Britt Mobach op de première van Yves Saint Laurent, de film over het leven van de Franse modelegende, op 24 maart 2014. Beeld anp
May-Britt Mobach op de première van Yves Saint Laurent, de film over het leven van de Franse modelegende, op 24 maart 2014.Beeld anp

Het kwam May-Britt op kritiek te staan. De vrouw die zij zonder een spoor van ironie de presidentiële noodzaak van een rank lichaam probeerde aan te wrijven, moet natuurlijk helemaal niks.

Daags na het oproer schreef ze op Amayzine dat ze het allemaal niet zo kwaad had bedoeld. Dat de focus bij vrouwen al snel van inhoud naar uiterlijk verschuift, deed May-Britt vervolgens af met 'tsja': 'Dat kun je ook vóór je laten werken en er plezier aan beleven. En meer succes. Lijkt mij een win-winsituatie.'

Zelf was ze intussen dubbel aan het verliezen, ondanks haar goede fysiek.

Gidi Heesakkers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden