Bezwaren tegen asielzoekers op camping lijken vervalst

De politie in Schaijk heeft steeds meer aanwijzingen dat bezwaarschriften tegen de komst van asielzoekers naar een plaatselijke camping zijn vervalst....

Van onze verslaggever

Volgens de politie lijken de handschriften op meerdere formulieren op elkaar. Bovendien heeft zich bij de gemeente Landerd, waartoe Schaijk behoort, opnieuw een familie gemeld die een bezwaarschift zou hebben ingediend, maar daar zelf niets van afweet.

De zaak werd dinsdag bekend toen H. Bardoel uit Schaijk van het gemeentebestuur een ontvangstbevestiging kreeg van een bezwaarschrift dat hij nooit had ingediend. De 72-jarige inwoner van het Brabantse plaatsje heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie.

Een dag later leek de kwestie op een misverstand te berusten. Het bewuste bezwaarschrift was ingeleverd door een 31-jarige naamgenoot uit Cuijk.

De belangengroep die tegen de komst van tweehonderd asielzoekers naar Camping De Holenberg in Schaijk is, zou per ongeluk het adres van de Schaijkse Bardoel op het formulier hebben gezet.

Niettemin besloot de politie alle 259 bezwaarschriften te controleren.

In een aantal gevallen vermelden die volgens de politie alleen een naam en ontbreekt de handtekening. Bovendien is een deel van de formulieren met hetzelfde handschrift ingevuld.

Volgens woordvoerster G. Preusting probeert de politie eerst te achterhalen met hoeveel bezwaarschriften is geknoeid. Pas daarna richt het onderzoek zich op de identiteit van de verdachten.

Sinds het gemeentebesuur van Landerd heeft besloten dit najaar tweehonderd asielzoekers tijdelijk op Camping De Holenberg te huisvesten, zijn de ruim zesduizend inwoners van Schaijk ernstig verdeeld.

De 259 bezwaarschriften zijn grotendeels verzameld door de Vereniging Belangengroep Buitengebied Schaijk.

Dit belangencomité keert zich tegen een 'te grote groep' asielzoekers. Het comité wil maximaal vijftig asielzoekers op de camping toelaten.

Als tegenbeweging hebben enkele inwoners van Schaijk die vóór de komst van de tweehonderd asielzoekers zijn, een collectief opgericht, met de naam Het Andere Geluid.

De kwestie houdt ook in de politiek de gemoederen bezig. Binnen het gemeentebestuur zijn spanningen ontstaan, omdat wethouder A. de Kleijn van de plaatselijke politieke partij DS '97 zich tegen de plannen van de gemeente heeft gekeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden