Bezuinigingen zitten snel herstel van Reed Elsevier in de weg

Wilco Dekker

AMSTERDAM - Het herstel bij Reed Elsevier zet door, maar erg snel gaat het nog niet. De Brits-Nederlandse uitgever van vooral juridische en wetenschappelijke vakinformatie heeft onder meer last van bezuinigingen bij overheden, universiteiten en bedrijven.


Dat bleek donderdag bij de presentatie in Londen van de cijfers over 2010. Reed Elsevier had een lastig jaar doordat klanten voorzichtig waren. Het bedrijf gaf meer uit aan productontwikkeling en marketing, wat werd opgevangen met kostenbesparingen. Mede daardoor waren de resultaten, zoals verwacht, ongeveer dezelfde als een jaar eerder.


De omzet groeide iets tot 7,08 miljard euro, na een forse daling in 2009. De operationele winst liep terug tot ruim 1,8 miljard euro. Volgens Reed Elsevier-topman Erik Engstrom verbeterden de omstandigheden in de loop van het jaar en zijn de meeste markten nu op zijn minst stabiel.


Voor dit jaar verwacht de uitgever geleidelijk herstel en een verdere verbetering van de resultaten. Maar de bezuinigingen die na de crisis breed worden doorgevoerd, helpen daarbij niet.


Zo groeiden de wetenschappelijke uitgaven van de Elsevier-tak, maar had dit onderdeel wel last van de beperking van de budgetten in de academische wereld. Datzelfde geldt voor de medische vakinformatie. Ook grote bedrijven houden de hand op de knip bij hun uitgaven aan gespecialiseerde informatie. Volgens de uitgever van onder meer The Lancet blijven de budgetten overal onder druk staan, maar verschilt het wel per gebied en per klant.


Nog niet zo lang geleden was Reed Elsevier vooral een uitgever van vakbladen, maar dat is verleden tijd. Tien jaar geleden kwam bijna tweederde van de inkomsten uit papier en leverden elektronische uitgaven minder dan een kwart van de omzet.


Nu is dat andersom en brengen databases en computerprogramma's de bulk van het geld binnen, zo liet Engstrom donderdag zien aan de hand van een grafiek. Volgens de Zweed is het zaak de noden van klanten zo goed mogelijk te begrijpen en ze te helpen goedkoper en productiever te werken. Zo'n nauwe band met de klant houdt minder goed ingevoerde concurrenten bovendien op afstand.


Volgens Reed Elsevier is het grootste deel van de reorganisaties inmiddels achter de rug. De uitgever blijft proberen om uit minder winstgevende markten te stappen, maar er zijn geen plannen om belangrijke onderdelen te verkopen.


Op de beurs vielen de resultaten van Reed Elsevier niet goed. Het aandeel van de uitgever sloot donderdag bijna 2 procent lager. Volgens analisten kwam dat vooral doordat de cijfers van de juridische tak tegenvielen. Daar werd vorig jaar veel in geïnvesteerd in de hoop op stijgende marges, maar daar was in de resultaten nog weinig van te zien. De marges liepen terug en investeringen blijven nodig.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden