Bezuinigingen zijn nieuwe kans voor particulier initiatief

Op het Leidseplein verzamelt zich vandaag een menigte om letterlijk 'te schreeuwen' om cultuur. Aanleiding is de voorgenomen bezuiniging van het kabinet. Een week later opent Joop van den Ende het vernieuwde DeLaMar Theater. Daarmee keert een aloude vraag terug: waar ligt het initiatief bij culturele ontwikkelingen en activiteiten: bij particulieren of bij de overheid?

C. Overgaauw en J. van Dooren werkzaam bij Van Dooren Advies en sponsoring en fondswerving.

Veel ziekenhuizen, musea, theaters en welzijnsorganisaties zijn ooit ontstaan door particulier initiatief. Zonder initiatieven van rijke of betrokken bedrijven, families en fondsen zou de kwaliteit van onze culturele samenleving lang niet zo hoog zijn. Mensen als Samuel Sarphati (een van de oprichters van het Paleis van de Volksvlijt), Oscar Carré en Abraham Tuschinski hebben zoveel moois opgeleverd. In die traditie staat ook Joop van den Ende.


Een trend voor de toekomst is de verschuiving naar zogenaamde major donors en vrijkomende lijfrentes. Door de vergrijzing en de stijging van kinderloze echtparen ontstaat er een nichemarkt voor het werven van erfenissen en nalatenschappen. Het is onze ervaring dat bevlogen burgers en bedrijven steeds meer hun maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen, organisaties in stand houden en nieuwe initiatieven ondersteunen. Niet alleen ten eigen faveure, maar juist ook voor het brede maatschappelijk belang. Het kabinet zou iets kunnen doen door de voorwaarden voor het schenken van geld of kunstwerken te verbeteren.


Deze omslag vraagt om een compleet andere houding bij maatschappelijke organisaties, ook in de culturele sector. Zorgen voor meer eigen inkomsten door creatiever samen te werken met sponsors en donateurs. Hopelijk leiden de bezuinigingen ook tot een hernieuwde kennismaking met particulier initiatief. We zullen wel moeten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden