Bezuinigingen Rome stellen Wellink 'een beetje teleur'

Nederland houdt tot op het laatst de kritiek op Italië vol. Minister Zalm van Financiën heeft zich inmiddels enthousiast akkoord verklaard met de Italiaanse deelname aan de euro, maar bij president Wellink van De Nederlandsche Bank overheerst de teleurstelling....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Nederland vreesde voor de hardheid van de euro bij deelname van Italië, zonder dat het land zich zou verplichten tot extra bezuinigingen. Zalm eiste twee weken geleden dat het Italiaanse parlement zich voor het aanstaande weekeinde achter de extra bezuinigingsplannen van de regering-Prodi zou scharen.

Prodi liet de Nederlandse regering vorige week weten dat de financiële commissies van het Italiaanse parlement zich morgen over de plannen zouden uitspreken. De Italiaanse premier sprak de verwachting uit dat de plannen aanvaard worden. Dat was voor Zalm voldoende om zijn argwaan te laten varen.

Voor Zalm telde alleen de procedure, over de inhoud van de Italiaanse plannen liet hij zich niet uit. Dat deed Wellink gisteren wel. De Bankpresident zei gisteren, tijdens de presentatie van het jaarverslag van De Nederlandsche Bank in Amsterdam, 'toch een beetje teleurgesteld' te zijn over de voorstellen van Prodi.

Die komen neer op een vermindering van het financieringstekort tot 1 procent in 2001. Het tekort zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 2,6 procent. De Bank heeft nagerekend dat de Italiaanse regering voor de verlaging van het tekort weinig hoeft te doen.

De vermindering is voor het grootste deel het gevolg van de verwachte daling van de rente die de Italiaanse regering hoeft te betalen als gevolg van de deelname aan de euro.

De prognoses van de Italiaanse regering waarop de voorspelling voor het tekort zijn gebaseerd, gaan bovendien uit van een groei in de komende jaren van 3 procent. 'Bij zo'n groei lossen de problemen zich op papier vanzelf op', aldus Wellink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden