Bezuinigingen pgb leveren helemaal geen besparing op en kosten banen

Het kabinet krijgt te maken met een forse tegenvaller. Als hulpbehoevenden geen geld meer krijgen om zelf zorg te regelen, maar 'zorg in natura' krijgen van instellingen, levert dat geen bezuiniging op. Het kabinet rekent met bijna 900 miljoen minder uitgaven in 2015, de rekenaars van het Centraal Planbureau komen uit op bijna nul. Bovendien kost de maatregel 20 duizend banen.

Kinderen die gebruikmaken van een persoonsgebonden budget (pgb) voeren in juni dit jaar actie met hun ouders bij het landelijk partijbureau van het CDA in Den Haag. © ANP

Dit blijkt uit een doorrekening die het CPB op verzoek van de oppositie in de Tweede Kamer heeft gemaakt. Het gaat om het schrappen van het persoonsgebonden budget. Met dit pgb kunnen hulpbehoevenden zelf zorg regelen. Zij kunnen professionele zorg inkopen bij een zorginstelling of familie of buurtgenoten betalen voor zorg.

Dit jaar krijgen volgens het ministerie van Volksgezondheid VWS 156 duizend mensen een budget. Dat kost 2,44 miljard euro. VWS verwacht dat als niet ingegrepen wordt het aantal budgethouders stijgt tot 236 duizend in 2015. Dat kost dan 3,74 miljard euro. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten - Hyllner (CDA) wil de pgb vrijwel afschaffen. Wie zorg nodig heeft, kan zorg in natura krijgen van een instelling. Alleen mensen die zoveel zorg nodig hebben dat ze in een instelling opgenomen moeten worden kunnen nog een budget krijgen. Het ministerie verwacht dat 67 duizend mensen hierdoor af zullen zien van zorg. Dat zou 938 miljoen besparen in 2015.

Geen besparing

Rekenaars van het Centraal Planbureau kijken hier heel anders tegenaan. De maatregel levert mogelijk helemaal geen besparing op. De maatregel op zich kan weliswaar 629 miljoen minder uitgaven opleveren in 2015. Dat is ruim 300 miljoen minder dan het ministerie verwacht.

De besparing van 629 miljoen wordt volgens het CPB echter teniet gedaan door een toezegging van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten - Hyllner. Zij belooft dat hulpbehoevenden net zoveel zorg in natura krijgen als zij nu zelf regelen. Dat zal volgens het CPB de kosten opjagen. 'In dat geval wordt de eerder vermelde besparing van 0,6 mld euro nagenoeg teniet gedaan', schrijft het CPB.

Werkgelegenheid

De maatregel zal ook grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid zo verwacht het CPB. Per saldo voorziet het CPB dat 20 duizend 'arbeidsjaren' verloren gaan. Bij arbeidsjaren gaat het om volledige banen, terwijl in de zorg en vooral bij pgb-houders vaak om deeltijdbanen gaat. Daardoor gaat het waarschijnlijk om veel meer mensen. Het CPB verwacht dat veel zorg wordt overgenomen door onbetaalde mantelzorgers.

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten - Hyllner. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden