Bezuinigingen op weduwen leveren meer op dan beoogd

De beperking van het recht op weduwen- en weduwnaarsuitkering levert in 1998 400 miljoen gulden meer op dan het kabinet heeft berekend....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Het kabinet gaat uit van een bezuiniging van 1,4 miljard gulden in 1998. Het grootste deel daarvan wordt weggehaald bij nabestaanden die inkomsten uit werk hebben en voortaan geen of een lagere uitkering krijgen.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken raken 5 procent van de weduwen en 60 procent van de weduwnaars als gevolg van die regel hun uitkering kwijt, omdat hun inkomen te hoog is. De Sociale Verzekeringsbank berekent in een advies aan het kabinet dat veel meer mensen, namelijk 12 procent van de weduwen en 65 procent van de weduwnaars, geen uitkering meer ontvangen.

De bank geeft aan dat haar eigen berekening niet zeker is, omdat een schatting moet worden gemaakt van de inkomsten van de weduwen en weduwnaars.

Volgens de bank zit het ministerie met zijn schatting in ieder geval aan de lage kant. Het kabinet wil de beperking van het recht op weduwen- en weduwnaarspensioen in 1996 laten ingaan.

In het eerste en tweede jaar na invoering van de nieuwe regeling merken de huidige ontvangers van een nabestaandenuitkering er weinig van. Alleen nieuwe aanvragers krijgen direct met de nieuwe eisen te maken. De bezuiniging tikt pas echt aan na 1998 als ook huidige ontvangers hun uitkering moeten inleveren als gevolg van de verrekening van de uitkering met eigen inkomsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden