Bezuinigingen op passend onderwijs ook uitgesteld

Het kabinet vertraagt de bezuinigingen op passend onderwijs en voert de boete voor langstudeerders een jaar later in. Dat blijkt uit een brief van de bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, minister Marja van Bijsterveldt en staatssecretaris Halbe Zijlstra aan de Tweede Kamer.

ANP
Minister Marja Bijsterveldt van Onderwijs vorige maand tijdens een spoeddebat over passend onderwijs in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister Marja Bijsterveldt van Onderwijs vorige maand tijdens een spoeddebat over passend onderwijs in de Tweede Kamer.Beeld anp

Het kabinet wijkt daarmee af van de afspraken die de regeringspartijen VVD en CDA hebben gemaakt met gedoogpartner PVV. De financiële dekking voor de temporisering van de twee maatregelen wordt gevonden binnen de onderwijsbegroting, onder meer bij de posten maatschappelijke stages en de middelen voor prestatiebeloning.

Draagvlak
Een gebrek aan draagvlak in de samenleving en in het parlement dwong de twee ministers om de twee belangrijke bezuinigingen op hun begroting later in te voeren. 'Regeren is vooruitzien. Dan is het logisch om een beweging te maken om zo in beide Kamers breed draagvlak te creëren', zei VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra in een reactie.

De bewindspersonen willen met de wijzigingen steun verwerven in het parlement. De bezuinigingsplannen op onderwijs stuitten op veel weerstand bij de oppositie in de Tweede Kamer maar zouden mogelijk ook in de Senaat geen meerderheid halen als de SGP tegen zou blijven. Die partij reageert nu tevreden op de aanpassingen.

'Kabinet stelt niet alleen boete langstudeerders uit, maar ook passend onderwijs. Klasse', twittert SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.
De ingrepen in het onderwijs voor kwetsbare leerlingen gaan door, maar de bezuiniging begint een jaar later en wordt geleidelijker uitgevoerd. Ook de langstudeerdersboete blijft overeind maar wordt een jaar opgeschoven, naar september 2012.

Afstel
Het uitstel geeft studenten een jaar de tijd om zich voor te bereiden op invoering, aldus Van Bijsterveldt en Zijlstra. Het uitstel geldt ook voor de korting op de instellingen in het hoger onderwijs. In de Tweede Kamer wordt tevreden gereageerd. 'Eerste succes is binnen. Actie voeren helpt. Nu doorgaan, ook hier uitstel moet afstel worden', twittert SP-leider Emile Roemer.

André Rouvoet van de ChristenUnie vindt de 'temporisering' 'mooi'. 'Maar het blijft een bezuiniging op kwetsbare leerlingen. Er zijn betere alternatieven!' De ChristenUnie heeft een spoeddebat aangevraagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden