Bezuinigingen op consulaten verzacht, minder posten dicht

Er wordt 20 miljoen minder bezuinigd op het postennetwerk van Buitenlandse Zaken. Daardoor kunnen de consulaten-generaal in München, Antwerpen, Milaan en Chicago openblijven en kan het netwerk in de opkomende markten worden versterkt.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Beeld anp

D66 diende hiertoe maandag een motie in die gesteund wordt VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) dankte de Kamer voor de 'helpende hand'.

Alleen het consulaat in Osaka lijkt nu dicht te gaan. Door het voorstel wordt de helft minder bezuinigd op het postennetwerk. Timmermans moet dan nog steeds deze kabinetsperiode 80 miljoen euro besparen.

Bedrijfsleven wil meebetalen
Door het bedrijfsleven was sterk aangedrongen op het openhouden van de consulaten-generaal. Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO/NCW zei vorige maand in de Tweede Kamer hieraan mee te willen betalen.

Maar volgens Timmermans is de werkgeversvoorman 'niet heel concreet' geweest tot dusver. Als Wientjes het zo belangrijk vindt moet hij over de brug komen, aldus de bewindsman. 'We moeten VNO/NCW aanspreken op hun beloftes.' Hij gaat kijken hoe het bedrijfsleven in de toekomst kan meebetalen voor bepaalde diensten.

De Tweede Kamer sprak met Timmermans over zijn plannen om de diplomatie te moderniseren. Hij wil meer samenwerken met andere landen en versobert de diplomatie om geld te besparen. Er was brede steun voor zijn plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.