Bezuinigingen in Spanje gevaar voor gezondheid

Bezuinigingen in Spanje kunnen leiden tot ernstige aantasting van de gezondheidszorg en de gezondheid van de bevolking in gevaar brengen. Dat blijkt uit onderzoek dat donderdag is gepubliceerd in het British Medical Journal.

REUTERS

LONDEN - Als er niets gebeurt om de neergaande trend te stoppen, loopt Spanje het risico dat gezondheidsproblemen toenemen en infectieziekten als tuberculose vaker voorkomen. Ook dreigt verspreiding van het aidsvirus. Het onderzoek is gebaseerd op interviews met 34 artsen en verpleegkundigen in Catalonië. Veel medici gaven te kennen dat ze geschokt zijn door de bezuinigingen. Sommigen zeiden te vrezen dat er mensen zullen sterven door de bezuinigingen.

'Vijf jaar is het beleid om de financiële crisis het hoofd te bieden vrijwel uitsluitend gericht geweest op economische indicatoren', zei Martin McKee, hoogleraar aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine. 'Ons rapport werpt licht op het menselijke lijden dat een gevolg is van dat beleid.'

In 2012 is op nationaal niveau bijna 14 procent gekort op de gezondheidszorg. Op regionaal niveau was dat 10 procent. Tegelijkertijd is de vraag naar zorg gegroeid, vooral onder ouderen, gehandicapten en mensen met psychische klachten. De onderzoekers zagen een toename van het aantal depressies, alcoholproblemen en zelfmoorden sinds het uitbreken van de financiële crisis en het oplopen van de werkloosheid.

'Als er geen maatregelen worden genomen, kan dat het risico vergroten dat ziekten als hiv en tuberculose zich verspreiden. Dat hebben we ook gezien in Griekenland, waar zwaar is bezuinigd op de gezondheidszorg', aldus mede-onderzoekster Helena Legido-Quigley.

De bevindingen in Spanje komen overeen met andere onderzoeken in Europa en Noord-Amerika, waaruit blijkt dat bezuinigingen een schadelijk effect hebben op de gezondheid. Vergeleken met andere Europese landen zijn de overheidsuitgaven voor de zorg in Spanje al laag. Er zijn plannen om dit jaar verder te snijden in de uitkeringen voor ouderen en gehandicapten. Illegale immigranten worden uitgesloten van gratis gezondheidsvoorzieningen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden