Bezuinigingen brandweer kan levens kosten

EMILE VAN DONGEN

DEN HAAG - Volgens vijf vakorganisaties leiden de bezuinigingen op de brandweer tot dodelijke slachtoffers onder burgers en brandweerpersoneel, en het verhogen van de premie voor brandverzekering. De organisaties eisen dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en de Tweede Kamer ingrijpen.

De organisaties reageren op een wetsvoorstel van Opstelten om de brandweer vanuit de gemeentes over te hevelen naar de veiligheidsregio's, die geografisch samenvallen met de 25 politieregio's. De gemeenten en veiligheidsregio's krijgen daarmee alle vrijheid om te bezuinigen, schrijven de vakbonden Abvakabo, CNV Publieke Zaak en een drietal belangenverenigingen maandag in een gezamenlijk opgestelde brief.

Sluiting van tientallen kazernes en het verdwijnen van honderden brandweerlieden staan volgens de vakorganisaties al 'hoog op de agenda's'. Daardoor raken brandweerwagens onderbezet en zal het op veel plaatsen in Nederland langer duren voordat de brandweer aanwezig is, met alle risico's van dien.

De streeftijd voor de brandweer om ter plaatse te kunnen zijn, is acht minuten. Het maximum is wettelijk vastgesteld op achttien minuten. Voor lastig te bereiken plaatsen mag de brandweer daarvan afwijken.

Het Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP): 'Als er andere, grotere regio's ontstaan, zullen zij kijken welke kazernes ze open houden. Nu al wordt er in de regio's gerekend: hoe krijgen we zo veel mogelijk grondgebied binnen die grens van achttien minuten?' De organisaties zeggen in hun brief dat het principe van 'elke seconde telt' zal worden ingeruild voor 'het mag best 10 minuten meer zijn'.

'Dat is de wereld op zijn kop,' zegt Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), die met het wetsvoorstel kwam. 'De norm van gemiddeld acht minuten blijft leidend. Als het onverantwoord is om een kazerne te sluiten, mag dat niet gebeuren.'

Hennis rept niet over bezuinigingen maar over besparingen bij de regio's. 'Ze kunnen besparen door bijvoorbeeld gezamenlijk in te kopen en efficiënter te besturen.' Dat mag volgens haar nooit ten koste gaan van het takenpakket van de brandweer. 'Het is de verantwoordelijkheid van de regiobestuurders om de taken onverkort te blijven uitvoeren, aldus kamerlid Bas Jan van Bochove (CDA).

Van Raak gaat een onderzoek houden onder het brandweerpersoneel. 'In de Kamer is sprake van een papieren werkelijkheid. Hiermee wil ik de werkelijkheid van de brandweerkazernes in de politiek brengen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden