'Bezuiniging op kinderopvang is door leegloop al behaald'

De bezuiniging van 205 miljoen euro op de kinderopvang in 2013 moet worden geschrapt, omdat de sector dit jaar veel harder is gekrompen dan verwacht. De bezuinigingsdoelstelling voor volgend jaar is hierdoor al vrijwel gehaald.

Beeld ANP

Dit stellen diverse werknemers-, werkgevers- en ouderorganisaties in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Uit cijfers van het Waarborgfonds Kinderopvang, die vandaag naar buiten komen, blijkt dat de sector hard is geraakt door de vorige bezuinigingsronde.

De bezetting in de kinderopvang daalde in de eerste helft van dit jaar al met 10,4 procent. Bijna 800 duizend kinderen maken gebruik van opvang. De overheidsbijdrage in 2011 bedroeg bijna 2,5 miljard euro.
Er wordt nu minder vaak een beroep gedaan op de toeslag voor kinderopvang, waardoor de kosten voor de overheid afnemen. Ondernemers verwachten voor 2013 nog eens een daling van 7 procent. Eerder voorspelde het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog een groei.

Minder uren
'Ouders halen hun kind van de opvang of nemen minder uren af', aldus Fleur Imming van Brancheorganisatie Kinderopvang. Een record van 56 kinderopvangbedrijven is in de eerste acht maanden van dit jaar failliet gegaan.

Imming: 'Dat lijkt in absolute aantallen weinig, maar in voorgaande jaren waren dat er slechts een handvol. De omvang en de snelheid waarmee de daling is ingezet, is ongekend.' Het waarborgfonds verwacht de komende maanden nog meer faillissementen, omdat bedrijven geen reserves meer hebben. Ruim 300 bedrijven kampen al met ernstige betalingsachterstanden aan onder meer hypotheekaflossingen, pensioenfondsen en de belastingen.

Dit jaar daalde het aantal ouders dat kinderopvangtoeslag ontving met 3 procent. Het aantal opvanguren per kind nam gemiddeld 5 procent af. De overheid gaf hierdoor 140 miljoen euro minder uit dan begroot. In 2013 en 2014 zou dat respectievelijk nog eens 95 en 40 miljoen zijn. De bezuinigingen van 205 miljoen euro worden volgens werknemers-, werkgevers- en ouderorganisaties door de onderbestedingen dus al opgevangen.

Meevaller
Volgens de berekeningen van Ed Buitenhek, onderzoeker en adviseur in de kinderopvang, is de meevaller voor de overheid structureel. Hij gaat ervan uit dat de kosten dit jaar 136 miljoen lager uitvallen. In 2017 kan die meevaller oplopen tot 285 miljoen. 'Daarbij ga ik uit van een conservatieve krimp van 8 procent van de bezetting van de kinderopvang, terwijl we weten dat het eerder rond de 10 procent ligt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden