Bezuiniging bedreigt kwaliteit Volkskrant

Lezer K. de Jong uit Amsterdam wil graag meer weten over de bezuinigingsplannen van uitgever PCM en de gevolgen daarvan voor de redactie van de Volkskrant....

Daarmee is niet alles gezegd. Zodra financiële maatregelen van de uitgever de kwaliteit van de krant raken, komt het belang van de lezer in het geding. Hem is immers kwaliteit beloofd en de ombudsman is aangesteld om te controleren of de redactie die toezegging nakomt en daartoe door de uitgever in staat wordt gesteld. Vandaar deze reactie.

Bezuinigingen zijn volgens de directie van PCM onvermijdelijk in verband met de inzakkende advertentiemarkt en teruglopende oplagen van de kranten. Hoewel de Volkskrant relatief het minste last heeft van de economische dip en de krant nog altijd veel winst maakt, wordt ook op het budget van de redactie van deze krant stevig gekort.

De hoofdredactie van de Volkskrant is daar beducht voor. Ze vreest dat te forse bezuiningen de kwaliteit van de krant aantasten en de uitgever zo zijn eigen kip met de gouden eieren zal slachten. De redactie steunt de hoofdredactie. Maar het verzet tegen de opgelegde reducties heeft nog weinig opgeleverd.

Tot nu toe zijn de praktische gevolgen van de bezuinigingen voor de krant beperkt. Van de honderden krantenpagina's die hoofdredacteur Pieter Broertjes structureel moet inleveren, heeft hij tweederde inmiddels vastgelegd. De zaterdagpagina Sporen verdween. De omvang van het Volkskrant Magazine is teruggebracht van 60 naar 52 pagina's. Volgend jaar zal het Magazine tussen half juli en half augustus helemaal niet verschijnen. Binnenkort leveren de katernen Economie, Sport, Cicero, het tabloid Kunst en Traject samen vierenhalve pagina per week in.

Dat betekent vooral minder buitenlands voetbal, sportuitslagen, beurskoersen en boekrecensies. Onder protest van veel lezers stopte men grotendeels met de verzending van het Magazine naar het buitenland. De redactie kreeg een vacaturestop.

De directie van PCM gaat ervan uit dat met minder pagina's en minder redacteuren (het zijn er nu 240) ook goede en misschien zelfs betere kranten gemaakt kunnen worden. Dat effect treedt wellicht in eerste instantie op als een grote redactie gedwongen op minder pagina's moet concurreren. Maar aanhoudende bezuinigingen (PCM verwacht ten minste tot 2004 de duimschroeven aan te moeten draaien) vormen een bedreiging voor de kwaliteit van de krant. Minder pagina's betekent onherroepelijk minder artikelen, rubrieken en foto's.

In de eerste fase zullen vooral bijdragen van freelance medewerkers worden geschrapt. Daarna moet onvermijdelijk ook het mes in de vaste bezetting op de redactie. Daarbij dreigt de instroom van jonge redacteuren te stagneren, waardoor de vergrijzing van de redactie verder toeneemt. Gevolg van deze ingrepen: minder informatie, minder service.

De in september aangekondigde bezuinigingen op internet-activiteiten kunnen ook gevolgen hebben voor de papieren Volkskrant. PCM heeft de eigen initiatieven, onder de vlag van internetafdeling PIM, tot een minimum teruggebracht. Weliswaar is de website van de Volkskrant formeel geen onderdeel van PIM; hij valt onder verantwoordelijkheid van de hoofdredactie. Maar de acht leden van de internetredactie worden wel betaald door PIM.

De hoofdredactie heeft al laten weten zelf door te willen gaan met de site. Voor de hoofdredactie en redactie is de site een onlosmakelijk onderdeel van de krant geworden, die niet mag verdwijnen of worden uitgekleed. Internet heeft volgens hen zijn toegevoegde strategische waarde bewezen. Als PIM de kosten van de site, tussen één en anderhalf miljoen gulden, niet langer bijpast, moet dat geld wellicht uit het budget van de redactie komen. Dan zou er op andere onderdelen extra moeten worden bespaard.

Volgens Henk Blanken, chef internetredactie, hoeft dat niet. Hij is ervan overtuigd dat de site de eigen kosten kan terugverdienen. Sterker nog, volgens hem is er op termijn winst te behalen door het aantrekken van sponsors. Gesprekken daarover lopen nog. Het finale antwoord aan lezer De Jong kan pas over geruime tijd worden gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden