Bezuinigen en samenwerking levert omroep 50 miljoen op

AMSTERDAM De Publieke Omroep kan door nauw samen te werken jaarlijks 50 miljoen euro besparen. Dat hebben de omroepen laten weten aan CDA-minister Van Bijsterveldt (Media). Volgens het kabinet moet 'Hilversum' 200 miljoen van de huidige ruim 750 miljoen euro bezuinigen.

Het 'bod' van 50 miljoen euro staat in een stuk dat de overkoepelende Nederlandse Publieke Omroep (NPO) deze week samen met de directies van de omroepen zelf heeft opgesteld. Volgens de afspraken bezuinigen de omroepen 25 miljoen euro.


De andere 25 miljoen komt van de NPO, die efficiënter gaat werken. Bovendien moet het bestel simpeler, door het aantal omroepen van 22 terug te brengen tot acht. Omroepen moeten hun specialisaties en thema's loslaten om het fusieproces te laten slagen.


De NPO gaat verder een voorstel maken om de honderden websites van de omroepen terug te brengen tot minimaal de helft. Wat overblijft wordt gerangschikt in een beperkt aantal hoofdstukken. Deze week ontstond discussie over de digitale activiteiten, omdat omroepen zich volgens de VVD moeten beperken tot tv en radio, om onder meer kranten niet in de weg te zitten.


De plannen komen overeen met voorstellen die NPO-baas Henk Hagoort eerder deed in een open brief in de Volkskrant. De omroepdirecteuren scharen zich daar nu achter. De bestuurders willen 'niet eindeloos met de kaasschaaf de kwaliteit aantasten' en kiezen er daarom voor programma's te schrappen. Zo willen ze 'zo veel mogelijk de verschraling tegengaan'.


In het regeerakkoord staat dat een van de drie tv-netten (Nederland 1, 2 en 3) weg moet als de bezuinigingen leiden tot een verschraling van de kwaliteit.


Namen worden in het stuk niet genoemd, maar Hagoort stelde eerder dat het mes in amusement en sport moet. De omroepbaas noemde wel namen. Zo vroeg hij zich af of Wie van de Drie en Bananasplit wel bij de publieke omroep horen, als er bezuinigd moet worden. Dat gold ook voor de Champions League.


De omroepbestuurders hebben afgelopen week twee dagen vergaderd over de bezuinigingsvoorstellen. Hagoort besprak de uitkomsten al in een gesprek met Van Bijsterveldt, die de mediabegroting aan het voorbereiden is.


Volgens de minister is het 'goed dat de publieke omroep zelf hard bezig is met voorstellen die een bijdrage leveren aan de doelstelling van het regeerakkoord. Nauwere samenwerking bestaand uit fusies zijn daarvan een onderdeel, net als behoud van kwaliteit', stelt de minister in een reactie. 'Op dit moment voer ik verkennende gesprekken, maar zijn er nog geen concrete afspraken.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden