Commentaar

Bezorgdheid over Trump is terecht

Trump vraagt zich af waarom kernwapens niet worden gebruikt. Republikeinse experts slaan alarm.

Bert Lanting
null Beeld afp
Beeld afp

'Een man die je met één tweet op de kast kunt krijgen, is niet iemand aan wie we kernwapens kunnen toevertrouwen', vatte Hillary Clinton tijdens de Democratische partijconventie de twijfels over de lichtgeraaktheid van Donald Trump samen. Campagnetaal uiteraard, maar nu heeft Clinton steun gekregen uit onverdachte hoek.

In een open brief hebben vijftig vooraanstaande Republikeinse nationale-veiligheidsexperts, onder wie voormalig CIA-chef Michael Hayden, de alarmklok geluid: Trump is een 'roekeloze' figuur die volgens hen een bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten vormt.

Het is een opmerkelijke stap die aangeeft hoe groot de onrust onder de traditionele Republikeinen is over de man die hun partij heeft overgenomen. De namen van echte Republikeinse kanonnen op buitenlandgebied, zoals Henry Kissinger en James Baker, ontbraken, maar toch blijft de brief een zware klap voor Trump.

De belaagde presidentskandidaat sloeg terug met het verwijt dat de ondertekenaars verantwoordelijk waren voor de 'chaos' in Irak, zonder erbij te zeggen dat hij zelf destijds ook achter de invasie in Irak stond.

De bezorgdheid van de vijftig Republikeinse rebellen is terecht. De afgelopen maanden heeft Trump een aantal uitlatingen gedaan die aan de fundamenten van het Amerikaanse buitenlandbeleid knagen. Zo wil hij geen veiligheidsgaranties afgeven voor de Baltische staten - nota bene NAVO-bondgenoten - waarmee hij de essentie van het westerse bondgenootschap ondergraaft.

Ook zijn opstelling tegenover Rusland is zorgwekkend. Hij zinspeelde erop dat hij de annexatie van de Krim mogelijk zal erkennen en de sancties tegen Moskou zal opheffen. Dat Moskou troepen naar Oekraïne had gestuurd, bleek nieuws voor de Republikeinse presidentskandidaat, die herhaaldelijk zijn bewondering heeft uitgesproken voor president Poetin, een 'echte leider'.

Maar het meest onrustbarende is de lichtzinnige manier waarop Trump over kernwapens spreekt. 'Als we die dingen hebben, waarom gebruiken we die dan niet?', zou Trump een veiligheidsexpert hebben gevraagd. Eerder sloot hij niet uit dat hij kernwapens zou inzetten tegen de terreurgroep Islamitische Staat.

Dat vijftig Republikeinse experts nu openlijk hun zorgen uitspreken over het gebrek aan kennis en zelfbeheersing van de man die mogelijk de beheerder wordt van de Amerikaanse nucleaire code, moet de Amerikanen te denken geven. Zoals één van hen het uitdrukte: veiligheidsbeleid is geen 'reality game'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden