Bezorgde CDA'ers: Compassie niet als kernbegrip

Het begrip compassie als leidend uitgangspunt bij de nieuwe koers voor het CDA zal kiezers van de partij vervreemden. Dat schrijft een groep bezorgde CDA'ers in een manifest.

Zaterdag presenteert een commissie onder leiding van Jacobine Geel voorstellen. © ANP

Zaterdag presenteert een commissie onder leiding van Jacobine Geel voorstellen om de uitgangspunten van het CDA in woorden te moderniseren.

Eerder maakte Geel duidelijk dat compassie, wat letterlijk medelijden betekent, een goede kans maakt het kernwoord te worden.

De groep CDA'ers, met onder hen raadsleden, gruwt daarvan. Zij menen dat compassie zich richt op de zwakte van mensen in plaats van op persoonlijke verantwoordelijkheid. 'Compassie is een prachtige levenshouding voor CDA'ers', aldus het manifest. 'Maar het CDA als politieke vereniging kan de term beter snel vergeten.'

De initiatiefnemers vinden dat bestaande CDA-uitgangspunten als solidariteit, rentmeesterschap en gespreide verantwoordelijkheid nog prima passen in de huidige tijd. 'De uitgangspunten zijn in meerdere grote crises houdbaar gebleken.'

Vrijdag worden ook de uitkomsten van het Strategisch Beraad (SB)- een groep van 22 CDA'ers onder leiding van Aart Jan de Geus - officieel bekendgemaakt. Dat Beraad heeft als taak een toekomstvisie voor het CDA te formuleren. Enkele zaken zijn daar al uit uitgelekt. Zo moet de partij weer warmte uitstralen en draaien om universelere waarden waarbij iedereen die zich erin herkent van harte welkom is.

Ook is de hypotheekrenteaftrek niet langer een nuttig instrument dat bezitsvorming stimuleert. In weerwil van kabinetsbeleid kiest het CDA opnieuw nadrukkelijk voor thema's als duurzaamheid. Ook het idee van 'beprijzing van mobiliteit' duikt weer op. Vorig jaar nog werd de kilometerheffing afgevoerd van de wensenlijst van het CDA.

Op het gebied van immigratie en integratie neemt het SB duidelijk afstand van de gedoogcoalitie en bijvoorbeeld de recente integratienota van toenmalig minister Donner. Integratie is een kwestie van scholing; over problematische culturele aspecten van de islam wordt niet gerept.

De hardere toon maakt plaats voor bespiegelingen over modern burgerschap. Het CDA kiest voor een 'toekomstgerichte identiteit': wie wil meedoen, is welkom.

Zaterdag is het CDA-congres, dan praat de partij over de plannen van zowel het Strategisch Beraad als van de commissie onder leiding van Geel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden