Bezorgde burger is boze burger geworden

Elke donderdag Wat is lezenswaardig deze week? Een 'gansch andere' 70-jarige, een hamkaastosti als medicijn op ADE en de enorme eikel John F. Kennedy.

Beeld -

De bezorgde burger is een boze burger geworden. 'Ze zijn boos, al helemaal als het gaat om massale opvang in of nabij wijken die al achterstandswijken zijn.'

Het is Elsevier ook opgevallen dat ze zelden de 'gepolijste taal van politici en ambtenaren spreken.' Dat klopt als een bus, pak De Groene Amsterdammer van deze week er maar bij.

Verslaggeefster Irene van der Linde was aanwezig op de inspraakavond in Purmerend over de komst van asielzoekers. 'Neem ze zelf lekker in huis', is de kop.

Inspreker 6: 'Ik zeg: terugsturen die ellende.' Inspreker 12 toont de foto van de verdronken Syrische peuter Alan. Reactie uit de zaal: 'Het kind is daar neergelegd. Het is allemaal nep.'

Samengevat: 'Boehoeoe. Waardeloos. Rookpauze!'

Gansch anders

En dat allemaal op de verjaardag van Elsevier. Het blad bestaat 70 jaar en trakteert op een extra dik nummer, met 70 Nederlanders van het jaar. Elsevier begon de verkiezing pas in 2004 en koos de nieuwe uitverkorenen met terugwerkende kracht. Het levert een fraaie lijst op waar, zoals het hoort, van alles op aan te merken is.

'Gansch anders', wilde Elsevier in 1945 zijn. Het grootste opinieweekblad van Nederland is daarin geslaagd. Het tegengeluid (?) is elke week weer luid en duidelijk te horen.

Nieuwe Revu maakte een reportage op het minst begrepen evenement van het jaar, het Amsterdam Dance Event. Verslaggever Jordi Kloos volgde EHBO'ers die op het Dekmantel-feest in het Westergastheater op zoek waren naar schuimbekkende feestgangers.

Nu gaan we het beleven, denk je dan, maar dat valt tegen. Om 1.09 uur: 'De oogst na een uur is mager: slechts één blaarbehandeling en een minuscuul wondje waar een pleister overheen gaat.'

Als de eerste strompelende man in de EHBO-ruimte arriveert, blijkt het mee te vallen. Hij krijgt het advies water te drinken en een hamkaastosti te eten. Daarna meldt zich nog een man wiens oordopje te ver in zijn oor is geschoten.

Mooi: de briefwisseling tussen schrijver P.F. Thomése en journalist-schrijver Joost de Vries in De Groene over ironie. De Vries is tegen en wil losbreken uit de ironie, Thomése is voor.

Zelfs in deze correspondentie komt Geert Wilders ter sprake, in een brief van De Vries: 'Hij lijkt misschien verliefd op het geweld van zijn eigen woorden, maar hij doet geen seconde een poging ze serieus om te zetten in beleid. Veel woorden, geen daden - dat is pas ironie, dat is pas jezelf niet committeren.'

Het vijfde lid van De Jeugd van Tegenwoordig kreeg bezoek van Nieuwe Revu. Hij heet Piet Bauxiet, verliet de groep een half jaar voor de doorbraak, woont in Best, lijkt op Robert ten Brink en vindt de platen van De Jeugd waardeloos. Ook hij is geheel verzonnen. Piet Bauxiet is een half geslaagde grap.

Nee, dan Herman Brusselmans. Deel 1 van de rubriek 'Overschatte mensen' kent een daverende start: John F. Kennedy ('een enorme eikel') krijgt ervan langs. Volgende week is Carice van Houten aan de beurt. Dat kan nog leuk worden.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden