Bezoekers wanen zich door het gebrek aan informatie in een keukencryptogram

Hoe moeilijk kan het zijn?

Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: keukencryptogram

Foto de Volkskrant

Vrienden van ons hebben zo'n poepchique Bulthaupkeuken gekocht en dus: etentje. Bij het koken sta ik voornamelijk in een hoekje om te voorkomen dat ik vlekken maak op het indrukwekkende, glanzend witte geheel met doorlopend raster dat ook niet misstaan had in een vruchtbaarheidskliniek.

'Kun jij alvast de tafel dekken?' Blij dat ik iets kan doen kom ik in actie, alleen zie ik niets wat ook maar in de verste verte lijkt op een bestekla. Alle kastjes hebben een front dat óf geheel glad is, óf door een horizontale lijn precies doormidden wordt gedeeld. Achter die doormidden gedeelde frontjes zouden laden kunnen schuilgaan, maar ze lijken me nogal hoog voor een bestekla. Nadat ik drie keer als een soort keukenballerina om mijn as heb gedraaid, trekt de gelegenheids-Jamie Oliver een van de hoge lades open, grijpt naar binnen en trekt daar dan weer een inbouwlade uit. Ah leuk, de bestekla is een verstopla.

Dan de borden. 'Daaronder, in het kastje', knikt Jamie, terwijl hij zeekraal blancheert. In plaats van een bonafide handgreep heeft het deurtje een opstaande rand aan de bovenkant. Ik trek aan het deurtje en kijk recht in een draaiende vaatwasser. 'Eentje naar links', zegt de hobbychef. Ik pak de greep van het volgende deurtje en trek. Niks. Nog een keer. Weer niks. 'Je zit bij het scharnier. Dat deurtje opent de andere kant op.'

Ik snap dat het mooi is, maar bij zo'n minimalistisch keukenontwerp, met zo min mogelijk deelnaden en zonder handgrepen, gaat er wel broodnodige informatie verloren. Normaal gesproken kun je ook in een jou onbekende keuken de verschillende soorten kastjes onderscheiden, door de afmetingen en verhoudingen van het frontje en door de positie van de handgreep. Handgreep links: rechtsdraaiende deur, handgreep rechts: linksdraaiende deur, handgreep midden: vaatwasser. Wat natuurlijk ook helpt is om lades niet in andere lades te verstoppen.

Wellicht wen je aan zo'n ontwerp als het je eigen keuken betreft, maar je bezoekers wanen zich door het gebrek aan informatie in een keukencryptogram. Tip aan bezoekers: het blijkt niet te worden gewaardeerd als je uit frustratie het cryptogram gaat invullen, ook al is het met afwasbare stift.

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk