Bezoeker VS accepteert gelaten de digitale camera

Met nieuwe maatregelen wil Washington de luchtvaart beschermen tegen aanslagen. Maar de nieuwe controles hadden de shoe bomber niet tegengehouden....

Maandag is alles anders. Wie langer dan negentig dagen in de Verenigde Staten wil blijven, moet vanaf nu twee vingerafdrukken laten vastleggen en op de digitale foto. De wachttijd is een paar minuten langer, maar de meeste reizigers laten zich de bemoeienis welgevallen. 'Ik heb niks te verbergen', zegt een Koreaanse vrouw in Washington. 'Als dit voor meer veiligheid zorgt, best.'

Vanaf deze week worden bezoekers op 115 vliegvelden en in veertien havens in de VS, Canada, Ierland en het Caribisch gebied zo gecontroleerd. Wie een strafblad heeft of wordt gezocht door de FBI en CIA, komt automatisch bovendrijven, is de hoop. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid neemt de dreiging van nieuwe terreuraanslagen zeer serieus en concentreert zich met een reeks nieuwe maatregelen op het luchtverkeer. Op 21 december verhoogde minister Tom Ridge het dreigingsniveau al naar oranje ('hoog') en zei dat volgens 'recente inlichtingen' Al Qa'ida 'blijft overwegen vliegtuigen als wapen te gebruiken'.

Om een aanslag met gekaapte vliegtuigen te voorkomen, werden vluchten van British Airways uit Londen en Air France uit Parijs de afgelopen week geannuleerd of vertraagd. Enkele binnenkomende vluchten zijn door straaljagers begeleid tijdens de landing. Ook de eis van Washington dat gewapende vluchtbewakers meereizen op sommige internationale vluchten is van recente datum.

Kort na de aanslagen van 11 september 2001 werd Amerikaanse piloten al toegestaan - maar niet verplicht - een wapen te dragen na een speciale training te hebben doorlopen. De deuren van alle cockpits zijn nu verzwaard.

Ook is de veiligheidscontrole op alle vliegvelden geïntensiveerd. Als een passagier de metaaldetector laat piepen maar vervolgens niet meer gevonden wordt, wordt nog wel eens een hele vertrekhal ontruimd. Duizenden passagiers en hun handbagage moeten dan opnieuw door de controle.

De nieuwe maatregelen, die Washington unilateraal oplegt, roepen in buiten- en binnenland verzet op. Het programma dat immigranten en visumhouders onder de loep neemt, US VISIT geheten, is al bekritiseerd door burgerrechtenvereniging ACLU. Het zal verwarring zaaien onder nieuwkomers, stelt de ACLU, en 'geen einde maken aan de discriminatie van Arabieren en moslims wegens afkomst en religie'.

Toeristen uit de meeste West-Europese landen, waaronder Nederland, hoeven de controle niet te ondergaan. Maar immigranten en visumhouders uit diezelfde landen wel. Maandag wezen Amerikaanse media er meteen op dat de zogenoemde shoe bomber Richard Reid, een Brit, en de 'twintigste kaper' Zacharias Moussaoui, een Fransman, ook in het nieuwe systeem door de mazen van het net waren geglipt.

Een enkel land slaat terug. In Brazilië worden Amerikaanse gasten nu aan eenzelfde controle onderworpen. Daartoe gebruikte rechter Julier Sebastião da Silva een historische parallel. Hij noemde de Amerikaanse regels 'wreed, een bedreiging van de mensenrechten, xenofobisch' en vergelijkbaar met 'de ergste wreedheden van de nazi's'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden