nieuwsreactie op Capitool-bestorming

Bezoek Pompeo afgeblazen: uit eigen beweging of niet meer welkom?

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft een bezoek aan Europa op het laatste moment afgezegd. Althans, dat meldt zijn eigen ministerie. Persbureau Reuters heeft een andere lezing: in Europa zat men niet te wachten op zijn komst.

Peter Giesen
Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, voorafgaand aan een toespraak bij de National Press Club in Washington. Beeld AP
Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, voorafgaand aan een toespraak bij de National Press Club in Washington.Beeld AP

Volgens zijn ministerie blijft Pompeo in Amerika om mee te werken aan een ‘vlotte en ordelijke’ regeringswissel in Washington. Maar volgens persbureau Reuters blies hij zijn reis af omdat Europese leiders en hoge ambtenaren hem niet meer wilden ontmoeten, nadat het Capitool was bestormd door aanhangers van president Trump.

Pompeo wordt gezien als een trouwe bondgenoot van Trump. Na de gebeurtenissen op 6 januari veroordeelde hij het geweld in het Capitool, zonder een verband te leggen met het opruiende optreden van Trump.

Achter gesloten deuren

Pompeo zou een ontmoeting hebben met de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn, alvorens hij in Brussel onder meer zou spreken met NAVO-topman Jens Stoltenberg en de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès.

De ontmoetingen zouden achter gesloten deuren plaatsvinden, omdat de Europeanen niet in verlegenheid gebracht wilden worden door een publiek optreden met de Amerikaanse minister. Bij voorgaande bezoeken werd Pompeo met alle egards ontvangen, ondanks de diepgaande meningsverschillen tussen Europa en de Verenigde Staten.

Politieke pyromaan

Na de bestorming van het Capitool werd president Trump scherp veroordeeld door Europese leiders. ‘De beelden maakten me boos en verdrietig’, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens haar wakkerde president Trump de onzekerheid over de verkiezingsuitslag aan, waarmee hij een sfeer creëerde waarin de bestorming van het Capitool mogelijk werd. De Luxemburgse minister Asselborn noemde Trump een ‘crimineel’ en een ‘politieke pyromaan’.

Het is ironisch dat Pompeo volgens de officiële verklaring in de VS blijft omdat hij aan een ‘vlotte en ordelijke’ regeringswissel wil meewerken. Na de verkiezingen van 3 november steunde hij president Trump in zijn onbewezen beschuldigingen over verkiezingsfraude en zei hij dat ‘er een vlotte overgang naar een tweede regeringsperiode van Trump zal zijn’.

Lees ook
Op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd maandag het voortijdige aftreden van president Trump en vicepresident Pence aangekondigd - vermoedelijk een actie van ‘een boze werknemer’ van het ministerie.

Na de door Trump aangemoedigde bestorming van het Capitool staken JP Morgan, Citigroup en andere grote Amerikaanse concerns voorlopig hun politieke donaties. Is die bemoeienis goed of gevaarlijk voor de democratie?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden