Bezoek musea stijgt fors ondanks bezuinigingen

Opnieuw hebben in 2014 meer mensen dan voorgaande jaren een bezoek gebracht aan een museum. Vorig jaar kregen Nederlandse musea bijna 26 miljoen bezoeken. Dat is volgens het rapport Museumcijfers 2014 een stijging van 2,7 miljoen ten opzichte van 2013.

Het Rijksmuseum. Beeld ANP

Ondanks deze stijging heeft een grote groep musea het volgens het jaarlijkse onderzoek moeilijk door sterk teruglopende subsidies. Steeds minder instellingen krijgen geld van gemeenten, waardoor ze kampen met de rode cijfers. Een kleine groep van grote musea doet het uitstekend volgens het onderzoek, dat in opdracht van de Museumvereniging werd uitgevoerd onder 415 musea.

Musea zijn er tussen 2011 en 2014 in geslaagd om hun eigen inkomsten met 29 procent te vergroten, ondanks de economische crisis. Het gaat om inkomsten uit onder meer entreegelden en horeca, maar dit is vaak toch niet voldoende om de subsidiedaling op te vangen.

Onbetaalde banen

Uit de cijfers van de Museumvereniging blijkt ook wie de musea bezoekt. Zo was in 2014 ruim een kwart van de bezoekers afkomstig uit het buitenland. Vooral grote publiekstrekkers als het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis zijn verantwoordelijk voor het hoge aantal bezoekers. Van de gasten van deze twee instellingen is 80 procent niet uit Nederland afkomstig.

Lees ook

De bezuinigingen in de culturele sector hebben forse gevolgen. Particuliere musea hebben daar geen last van.

Museumkaart

De stijgende bezoekcijfers zijn deels te verklaren door de populariteit van de Museumkaart. Een kaart waarmee de kunstliefhebber onbeperkt toegang tot musea krijgt. Vorig jaar zijn 100.000 meer Museumkaarten verkocht dan in 2013, en dat is een stijging van 10 procent. In totaal hebben 1,1 miljoen mensen een Museumkaart.

Uit het verslag blijkt verder dat 39 procent van de werknemers van een museum er vrijwillig werkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden