Bezoek Brunei niet alleen bedoeld om Shell te plezieren

Wat? Offshoremateriaal, kassen en ledlampen

Waarnaartoe? Brunei

Brunei? Het belletje rinkelt. De koningin zit daar met twee ministers en een handelsdelegatie. Beatrix opent deuren en de ceo's tekenen de contracten.

Zo simpel ligt het niet. Het zijn eerder contacten dan contracten. En Brunei is China niet. Er wonen maar 400 duizend mensen, net zo veel als in Luxemburg. En dat zien we ook niet als een belangrijke exportnatie, hoewel het een stuk dichterbij is.

M

aar de sultan van Brunei heeft het grootste woonhuis in de wereld, 5.500 auto's, waaronder 600 Rolls-Royces en 300 Ferrari's, en 9 vliegtuigen. Misschien wil die ook wel eens wat anders.

Dat zou kunnen. Maar de Nederlandse bedrijven mikken vooral op orders van de olie- en gasindustrie die voor 90 procent in handen is van Brunei Shell Petroleum Company (BSP), een joint venture van Shell en de staat Brunei. De namen van de delegatie ruiken bijna naar olie: Royal Haskoning, Damen Shipyards, Tebodin, SBM Offshore en NEM Energy.

Het is bedoeld om Shell te plezieren.

Nou nee. Zeker niet alleen. Nederland heeft ook milieuprojecten in het vizier zoals het beheer van ecosystemen. Daarnaast zouden Nederlandse bedrijven een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van aquacultuur als alternatief voor zeevisserij en de modernisering van glastuinbouw. En Philips - ook van de partij - hoopt de ledlampen te leveren voor de straatverlichting.

De koningin is mee om deuren te openen, de bedrijven moeten over orders onderhandelen. Maar wat moeten de beide ministers nu precies doen?

Lilianne Ploumen is voor buitenlandse handel. Ze moet vooral zeggen hoe goed de bedrijven hier zijn. Collega Frans Timmermans moet misschien ook nog even iets opmerken over mensenrechten en de democratie, want daar doet de sultan van Brunei niet aan. Maar dat is meer voor de politieke correctheid.

Lilianne Ploumen is actief in het bevorderen van handel. Het hoeveelste bezoek is het al niet, terwijl Rutte II nog maar net twee maanden in het zadel zit?

Ja, ze is al met een handelsdelegatie naar Brazilië en Turkije geweest en deze week gaat ze ook nog naar Singapore. Ze laat er geen misverstand over bestaan dat ze de export de beste weg vindt om uit de crisis te komen. Handel met het buitenland zorgt voor banen hier. Tijdens het bezoek aan Brazilië werden onder meer contracten getekend voor medewerking van Nederland aan de bouw van de voetbalstadions voor het WK van 2014 en werd de deur opengezet voor Nederlandse zuivelproducten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden