Bezoek Assad aan Poetin teken van groeiend vertrouwen Syrisch regime

Bashar al-Assad heeft dinsdagavond een bezoek gebracht aan Vladimir Poetin in Moskou. Dat meldt een woordvoerder van het Kremlin. Assad is inmiddels weer teruggekeerd naar Damascus. Het bezoek van de Syrische president aan zijn Russische collega is een teken van groeiend vertrouwen bij het regime van Assad.

Assad en Poetin schudden handenBeeld reuters

Volgens de woordvoerder ging het om een werkbezoek van Assad en spraken de twee over de voortzetting van de Russische militaire acties in Syrië en over de plannen van de regeringstroepen van Assad. Ook ging het over de strijd tegen de 'terroristische groeperingen' in het land en over de voortzetting van de Russische luchtaanvallen.

In het gesprek dankte Poetin Assad voor het accepteren van de uitnodiging om Moskou te bezoeken. Poetin zei verder dat Rusland klaarstaat om te helpen met zowel het militaire als politieke proces in Syrië. En dat hij wil samenwerken met andere wereldmachten om een vreedzame oplossing te bewerkstelligen.

Assad op zijn beurt betuigde zijn 'enorme dankbaarheid' voor de Russische hulp in Syrië. Was die er niet geweest, dan zou zich een tragisch scenario hebben ontrold in zijn land, aldus Assad. Nu vormen 'de terroristen' een obstakel voor een politieke oplossing van het conflict in Syrië. Volgens de president wil het gehele volk meebeslissen over de toekomst van het land, niet alleen de regerende elite.

De Turkse president Erdogan heeft woensdag telefonisch met Poetin gesproken over de situatie in Syrië. Erdogan uitte zijn zorg dat luchtaanvallen op de omgeving van Aleppo een nieuwe vluchtelingenstroom zal ontketenen. Ook benadrukte hij het belang van het bestrijden van alle terroristische milities, waaronder Koerdische groeperingen. Vrijdag ontmoeten de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije, de Verenigde Staten, Rusland en Saoedi-Arabië elkaar, volgens Moskou.

Vladimir Poetin en Bashar al-Assad in het KremlinBeeld reuters

Verrassend kijkje

De Syrië-operatie biedt een verrassend kijkje in Ruslands militaire keuken. Het Westen kan nu zien hoe moderne gevechtsjagers opereren.

Groeiend vertrouwen

Assads bezoek aan Moskou, zijn eerste buitenlandse bezoek sinds het begin van de oorlog in Syrië in 2011, is een teken van groeiend vertrouwen bij het Syrische regime. Met dank aan hulp van Rusland, Iran, de Libanese groepering Hezbollah en Iraakse sjiitische milities maakt Assad de afgelopen weken vorderingen op het slagveld in centraal Syrië. Dat dwingt westerse tegenstanders van het regime hun toon te matigen; landen als Duitsland en de VS, die eerder nog het onvoorwaardelijke aftreden van Assad eisten, suggereerden de afgelopen weken dat hij wellicht onderdeel van een overgangsregering kon uitmaken - zij het slechts met een regering zonder Assad als het einddoel.

Ondertussen drijft het Assad-regime rebellen in de verdediging, met dank aan intensieve Russische luchtsteun. De afgelopen dagen heroveren Syrische troepen terrein ten zuiden van Aleppo, de grootste stad van Syrië en al sinds 2012 in voor de helft in handen van de oppositie. Tot zover lijkt het offensief nabij Aleppo gericht op het veiligstellen van een cruciale aanvoerroute voor regeringstroepen in Aleppo, maar het gonst van berichten over een naderend regeringsoffensief op Aleppo zelf. Daartoe zouden zeker 1.500 Iraanse militairen al naar Syrië zijn gevlogen, met meer op komst.

Eerder deze maand verdreven Syrische troepen, bijgestaan door Russische gevechtsvliegtuogen, oppositiestrijders al uit een serie strategische posities in de provincies Homs, Hama en Latakia. Rebellen leveren fel verzet, mede dankzij geavanceerde Amerikaanse antitankraketten geleverd door Saoedi-Arabië, maar zonder versterkingen is moeilijk te zien hoe zij het verloren terrein nog kunnen heroveren. Vooralsnog richt het Syrisch-Russische offensief zich voornamelijk op de reguliere oppositie tegen het regime; IS-strijders worden grotendeels met rust gelaten.

Transcript

Voor degenen die Russisch spreken: het Kremlin heeft een transcript van de ontmoeting online gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden