Bezoek aan Mekka pakt positief uit voor Indonesische kandidaat

Allah moet op de hand zijn van Joko 'Jokowi' Widodo. De presidentskandidaat en gouverneur van Jakarta was nog niet vertrokken voor een snelle bedevaart naar Mekka, of een peiling gaf hem eindelijk weer eens een zichtbare voorsprong op zijn rivaal Prabowo Subianto.

Michel Maas
De Indonesische presidentskandidaat Joko Widodo en zijn vrouw Irina na het uitbrengen van hun stem in Jakarta. Beeld ap
De Indonesische presidentskandidaat Joko Widodo en zijn vrouw Irina na het uitbrengen van hun stem in Jakarta.Beeld ap

Zelfs de effectenbeurs van Jakarta maakte een sprong: de koersindex schoot in twee dagen tijd naar de hoogste waarde sinds een jaar. Widodo's voorsprong in de peilingen is overigens gering: 4 procent. De foutmarges meegerekend is de race om het Indonesische presidentschap in de peilingen nog altijd too close to call. Toch was die 4 procent het eerste goede nieuws voor de 53-jarige Widodo sinds lange tijd - nadat hij eerder een voorsprong van 20 procent zag verdampen.

Tekort aan stembiljetten
Het hernieuwde vertrouwen in zijn kamp werd nog versterkt door berichten over verkiezingen onder Indonesiërs in het buitenland. De opkomst bij de Indonesische ambassades en consulaten was de afgelopen dagen ongekend hoog. Er was sprake van een tekort aan stembiljetten. De eerste exit-polls wezen op een gigantische overwinning voor Widodo onder de duizenden expats. Hij zou 80 procent van de 'buitenlandse' stemmen hebben gehaald.

Speculanten op de beurs lazen eruit af dat het momentum voor Prabowo mogelijk voorbij is. De open en nuchtere Widodo is de favoriet van de financiële wereld, die weinig op heeft met de nationalistische retoriek van Prabowo.

Inwoners uit het Karo-district gaan ter voet naar het stembureau. Beeld afp
Inwoners uit het Karo-district gaan ter voet naar het stembureau.Beeld afp
Een man in theatraal kostuum wijst een kiezer de weg naar een stembureau in Surakarta. Beeld reuters
Een man in theatraal kostuum wijst een kiezer de weg naar een stembureau in Surakarta.Beeld reuters

De opgewekte stemming op de beurs kreeg in de media aanzienlijk minder aandacht dan Widodo's snelle minibedevaart naar Mekka, die hij onaangekondigd ondernam. Het internet stond bol van foto's van hem in wit gewaad en in gebed, staande bij de Kaaba.

Zijn moeder gaf tal van interviews om uit te leggen dat haar zoon dat altijd doet voor verkiezingen. Hij bad in Mekka voordat hij burgemeester van Solo werd, hij ging er bidden voor de gouverneursverkiezingen in Jakarta, en nu dus weer. 'Het is een traditie', aldus zijn moeder.

Geruchten
De Indonesische media maakten er iets anders van: door naar Mekka te reizen zou Widodo het gerucht willen ontzenuwen dat hij heimelijk een christen en een Chinees is. Dubieuze krantjes en media die verbonden zijn aan Prabowo verspreidden dit gerucht tijdens de verkiezingscampagne.

Volgens een peiling van het weekblad Tempo gelooft bijna eenderde van de Indonesiërs de roddels over Widodo. Moslims stemmen in Indonesië doorgaans niet op een christen en al helemaal niet op een Chinees.

Widodo en zijn moeder in gebed. Beeld afp
Widodo en zijn moeder in gebed.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden