Bezoek aan koffiebar wordt dagelijks ritueel

Koffie wordt in Nederland serieus genomen, merkte Wineke de Boer. Er valt veel te genieten.

Koffiezaak First Things First in Nijmegen

Toen Europeanen aan het eind van de 17de eeuw voor het eerst koffie begonnen te drinken, moet dat spectaculair zijn geweest voor ze. De smaak was waarschijnlijk niet best. De bonen deden er maanden over om in Europa aan te komen, werden gebrand boven vuur, fijngemaakt in een vijzel, gezeefd en daarna gekookt. Het resultaat was een modderig, bitter goedje. Maar over het effect ervan was men wild enthousiast, anders had de koffie al die eeuwen niet overleefd.

De periode waarin we nu zitten moet minstens zo spectaculair zijn: koffie is nog nooit zo alomtegenwoordig geweest. Het is na olie het meest verhandelde product ter wereld. Er komen nu ook in Nederland boeken uit over het verschijnsel. Eerder dit jaar de biografie over Alfred Peet (de man die de wereld koffie leerde drinken) van FD-eindredacteur Jasper Houtman en recentelijker het wat onbeholpen geschreven, maar sympathieke boekje De koffie van tegenwoordig van barista Marthijn de Vries.

1. First Things First Waalbandijk 14b, Nijmegen *****
2. Borgman en Borgman Nieuwe Rijn 41, Leiden *****
3. BeanBrothers Bergweg 14a, Eindhoven *****

First Things First, NijmegenBeeld Wineke de Boer

Bovendien is er nog nooit zo veel aandacht geweest voor de kwaliteit van koffie. Professionals werken elke dag om die koffiekwaliteit te waarborgen en te verbeteren.

Wat dit betreft is Nederland volop bezig zijn achterstand in te lopen op koffielanden als de Scandinavische. Speciality coffee - streven naar kwaliteit van zaaien tot zetten - is voor koffieliefhebbers de standaard geworden. En zulke liefhebbers zijn er steeds meer. Een bezoek aan de koffiebar is voor hen een dagelijks ritueel. De in koffie gespecialiseerde horecazaken vind je nu overal in Nederland. Grote of kleine stad maakt niet uit: altijd kan er ergens een koffiegek zijn die besluit een winkeltje te openen. Al is er in grotere steden vaak wel meer keus. Hiernaast enkele fantastische kopjes in Nijmegen, Leiden en Eindhoven die er voor mij uitsprongen tijdens mijn zoektocht naar kwaliteitskoffie.

Borgman en Borgman, LeidenBeeld Wineke de Boer

Want dat die kwaliteit sterk verschilt, heb ik de afgelopen maanden ervaren. Met alleen goede (en het liefst eerlijk betaalde en met oog voor het milieu gekweekte) koffiebonen ben je er nog niet. Een degelijke (helaas prijzige) molen is een must. En iets lulligs als een vieze filterdrager kan de koffiesmaak behoorlijk verpesten. De kennis van de barista zelf is van grote invloed.

Hoewel de Senseo van Philips in veel keukens nog altijd schering en inslag is, groeit het besef dat smaak ertoe doet en dat je met iets meer moeite ook thuis een lekkere bak kunt zetten. De barista's in Nederland zullen u met liefde van advies dienen. Voor mij hoort praten over koffie bij het drinken ervan. Je steekt er altijd iets van op. Hopelijk kunnen de lezers van deze rubriek nu beter onderscheid maken tussen kwaliteitskoffie en koffie van minder allooi.

BeanBrothers, EindhovenBeeld Wineke de Boer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden