Bezetting moskee Zwolle gaat door

Het oud-bestuur van de Gulzar-e-Madinamoskee in Zwolle blijft zijn moskee bezet houden. Het eist dat de rechtbank in Zwolle het interim-bestuur ontslaat....

Van onze verslaggever

ZWOLLE

Op zijn beurt eiste het interim-bestuur van de moskee dat het oude bestuur een einde maakt aan de bezetting. Imam M. Goelab en de Zwolse moslims zouden de administratie en de sleutels van de moskee aan het interim-bestuur moeten overdragen.

Een groep moslims houdt de moskee al bijna twee weken bezet uit protest tegen het ontslag van het bestuur van de Zwolse moskee. De moslims erkennen shah Ahmad Noorani Siddiqui wel als geestelijk leider van de World Islamic Mission (WIM), maar weigeren hun moskee aan hem over te dragen.

Het gerechtshof in Arnhem heeft het ontslag van het bestuur eerder deze maand bekrachtigd. De Zwolse moskee overweegt hiertegen in beroep te gaan.

Noorani, een Pakistaans politicus die pendelt tussen Pakistan, Londen en Nederland, staat bekend als fundamentalist.

Het kabinet onderzoekt naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamer onder meer of de geestelijk leider wegens oproepen tot geweld tegen andersdenkenden de toegang tot Nederland moet worden ontzegd.

Het oude moskeebestuur moet zijn medewerking verlenen aan het interim-bestuur omdat Noorani dat in een bindend advies heeft bepaald, aldus advocaat mr. R. de Lauwere van de WIM. Maar de oud-bestuurders menen dat Noorani daartoe niet bevoegd is. 'Hij is geestelijk leider. Niet meer en niet minder', aldus imam Goelab.

'Noorani is een anti-westerse fundamentalist die autoritair optreedt. Als hij het voor het zeggen krijgt in de moskee, is het gedaan met de integratie. Wij zijn Nederlanders en willen niet gehoorzamen aan een Pakistaans geestelijke.'

De Zwolse moskee beschikt over banden van preken van Noorani waarop deze zich heftig afzet tegen het Westen, aldus het bestuur. De WIM en het interim-moskeebestuur verwerpen deze 'onjuiste en beledigende' uitlatingen die volgens hen louter bedoeld zijn om de geestelijk leider zwart te maken. Goelab vertegenwoordigt volgens De Lauwere niet de hele Zwolse gemeenschap van moslims maar slechts een militant groepje dat intimidatie en mishandeling van andersdenkenden niet schuwt.

Advocaat mr. J. Sijmons zei namens de oud-bestuurders dat het overgrote deel van de bezoekers van de moskee achter de imam staat die al vijftien jaar in Zwolle werkt. Zij weigeren samen te komen in een moskee die in handen van de WIM is. De rechter doet op 10 december uitspraak in beide zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden