NieuwsCijfers coronavirus

Bezetting ic blijft dalen, afname ziekenhuisopname en sterfte stagneert

De daling van ziekenhuisopnamen en sterfgevallen lijkt te stagneren. Zaterdag zijn er 97 opnamen en 94 doden gemeld als gevolg van het coronavirus. De ic-bezetting neemt nog wel af: momenteel liggen er 28 minder patiënten op de ic vanwege covid-19 dan een dag eerder.

Het RIVM meldt 97 nieuwe ziekenhuisopnamen, 12 meer dan vrijdag. Nadat het aantal opnamen in de eerste weken van april fors daalde, zet deze afname de afgelopen week niet in dezelfde mate door. Er zijn nu minstens 10.951 patiënten met covid-19 opgenomen. Omdat niet iedereen wordt getest en meldingen soms later binnenkomen, zullen dit er in werkelijkheid meer zijn. Nog steeds zijn Brabant en Limburg het zwaarst getroffen, maar ook in de gemeenten Heerde in Overijssel en Oudewater in Utrecht zijn er relatief veel ziekenhuisopnamen.

Het aantal gemelde sterfgevallen blijft op ongeveer hetzelfde niveau. Zaterdag zijn er 94 nieuwe overlijdens vanwege covid-19 gemeld. Dit zijn er iets minder dan een dag eerder, toen werden er 98 sterftes bekend gemaakt door het RIVM.

Deze opnamen en sterfgevallen zijn niet allemaal van de afgelopen dag. Het duurt vaak twee tot drie dagen voor een opname of overlijden wordt gemeld, maar soms ook nog veel langer. Zo zijn er vandaag nog een aantal opnamen en sterfgevallen gemeld die in de laatste week van maart hebben plaatsgevonden.

Het RIVM geeft aan dat de cijfers passen binnen het beeld dat de maatregelen werken, maar rept niet meer over een dalende lijn van opnames en sterfgevallen.

Er zijn nu 708 Nederlandse patiënten opgenomen op een ic, 27 minder dan gisteren. Dit meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 680 patiënten op een Nederlandse ic, 28 zijn in Duitsland opgenomen.

Het aantal non-covid-patiënten op de intensive care is op dit moment 418. Daarmee daalt de totale bezetting naar 1.098, dit is ongeveer gelijk aan de gebruikelijke ic-capaciteit van de Nederlandse ziekenhuizen. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ‘Dat geeft ruimte aan de IC-medewerkers om enigszins op adem te komen. Het aantal non-covid-patiënten op de ic is ook licht afgenomen, wat past bij het lagere aantal operaties dat in het weekend plaatsvindt.’

In totaal hebben er nu ruim 2.800 Nederlanders vanwege bewezen of verdachte covid-19 op een ic-afdeling gelegen. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting NICE. Van deze patiënten zijn er 714 overleden. Ruim 650 patiënten zijn voldoende hersteld om naar huis te gaan. Veel patiënten liggen niet meer op de ic, maar nog wel in het ziekenhuis.

Er zijn nu 40.236 Nederlanders positief getest op besmetting met het nieuwe coronavirus, waarvan er 445 vandaag nieuw gemeld zijn. Het werkelijk aantal besmettingen ligt waarschijnlijk vele malen hoger. Per dag worden er ongeveer 6 duizend testen uitgevoerd. Er is capaciteit voor ruim 17 duizend testen per dag. Het beleid is nu dat er alleen patiënten met ernstige symptomen en zorgmedewerkers worden getest. De komende weken wordt het testbeleid uitgebreid. Dan kunnen onder meer leerkrachten en mantelzorgers ook getest worden bij milde klachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden