BEZETTING EN BEVRIJDING

De grafiekbiënnale in Alkmaar staat dit jaar in het teken van vijftig jaar bevrijding. Nieuwe Vijftigers toont op vijf locaties werk van elf grafici die in het bevrijdingsjaar zijn geboren....

Galerie Cokkie Snoei toont collages van Theo van Baaren en decalcomanieën van Gertrude Pape. Van Baaren en Pape organiseerden tijdens de oorlog culturele bijeenkomsten in hun huis in Utrecht en gaven het kunsttijdschrift De schone zakdoek (1941-1944) uit. Tot en met 13 mei.

Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn toont vanaf zaterdag foto's van de bezetting en bevrijding van Paleis Het Loo. Vanaf zaterdag tot en met 14 mei.

Vanaf zaterdag toont Museum Flehite in Amersfoort werk van dertig kunstenaars, onder wie Hendrik Werkman, Mari Andriessen, Armando en Herman Musaph, die in of na de oorlog werden vervolgd, of geïnspireerd werden door de bezetting. Bewogen verleden. Kunst geboren uit onderdrukking tot en met 28 mei. Tot en met 1 oktober toont het museum ook nog Amersfoort bevrijd.

In De Greep Van De Vijand vertelt het verhaal van Nederlandse militairen in Duitse en Japanse krijgsgevangenschap in de jaren 1940-1945. Vanaf zaterdag tot en met 29 oktober in het Legermuseum in Delft.

Kleding op de bon, een tentoonstelling over kleding- en textielschaarste in Nederland tussen 1939-1949 is verlengd. Tot en met 24 april in het Drents Museum in Assen.

In het openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum de tentoonstelling Sporen van een joods verleden over de geschiedenis van joodse families in de provincie Groningen. Tot en met 1 november.

De Zeister Kunststichting organiseert naar aanleiding van 50 jaar bevrijding een tentoonstelling Kunst uit oorlog en bezetting met werken van o.a. Hendrik Chabot, Wally Elenbaas, Dick Elffers, Melle, Henri Pieck, Charley Toorop en Hendrik Werkman. Tot en met 28 mei in Slot Zeist.

In het Centrum Beeldende Kunst in Groningen een overzicht van het werk van Hendrik Nicolaas Werkman dat hij tijdens de oorlog als lid van De Blauwe Schuit maakte. Tot en met 7 mei.

Happy days are here again is een tentoonstelling van foto's, en voertuigen, die een beeld geven van de bevrijding. In een decor van fietsen met houten banden en omgebouwde personenwagens tonen foto's van Cas Oorthuys, Emmy Andriesse en Bert Haanstra en van anonieme oorlogsfotografen de vreugde van de Nederlandse burgerbevolking in mei 1945. Tot en met 7 mei.

De mythe van de werkelijkheid van Rommert Boonstra in Fotomania in Rotterdam bestaat uit 'geënsceneerde beelden met als thema het bombardement en de wederopbouw van Rotterdam'. Nog tot en met zondag.

Mensen over Leven 1945-1995 is een foto-expositie van de Oostenrijkse Eva Choung Fux. Zij portretteerde en interviewde honderden oud-vervolgden, ex-verzetsmensen, veteranen, ooggetuigen en overlevenden uit de Nazitijd in Polen, Oostenrijk, Engeland en Nederland. Tot en met 1 mei in het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon.

In het Chabot Museum in Rotterdam schilderijen van Hendrik Chabot uit de oorlogsjaren. Tot en met 27 augustus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden