BEZETTING EN BEVRIJDING

Het nieuwe museum Maarssen, gevestigd in het koetshuis van buitenplaats Goudenstein, toont tot en met 30 november Schaarste en inventiviteit in de oorlogsjaren....

Tentoonstellingen

De joodse schilder Jerzi Bitter, geboren in Polen, overleefde als een van de weinigen het getto van Warchau. Pas in 1970 begon hij met schilderen. Zijn expressionistische werk hangt tot en met 10 mei in het Bethaniënklooster in Amsterdam.

Het Verzetsmuseum Amsterdam toont . . . En dan dáár de grens over over de ontsnappingspogingen van Nederlanders tijdens de bezetting en de hulp die zij daarbij kregen van Belgen en Fransen. Tot en met 27 augustus.

In het Joods Historisch Museum in Amsterdam De Illegale Camera 1940-1945, tot en met 11 juni. Foto's, genomen vanuit dakramen, (fiets-)tassen, snel ingesteld en haastig gericht.

In A matter of memory geven dertig kunstenaars hun visie op herdenken en de dood. Tot en met 29 mei in Sophie's Palace, Catharijnesingel 60 in Utrecht.

In Arti et Industriae in Den Haag Vrijheid, samengesteld door de Pulchri Studio met de Haagse Kunstkring en Arti et Industriae, tot en met 14 mei.

In het Van Reekum Museum in Apeldoorn vanaf 6 mei tekeningen van de Poolse avantgardist Wladyslaw Strzeminski die hij maakte tussen 1939 en 1945, en tekeningen van de Israëlier Joseph Semah, gemaakt tijdens de Golfoorlog. Tot en met 3 juli.

In het Verzetsmuseum in Gouda Gouda 40-45 over Gouda tijdens de oorlogsjaren en na de bevrijding.

In het Stedelijk Museum in Roermond tot en met 18 juni 50 jaar bevrijding.

Het IJmuider Zee-en Havenmuseum toont tot en met 7 mei Een havenplaats onder vuur. Van 10 mei tot en met 18 juni op woensdag- en zondagmiddag.

De meidagen van 1940 en 1945 toont foto's uit het Haags Gemeentearchief. Tot en met 11 mei in het Haags Historisch Museum. Van 15 mei tot eind augustus in het Haags Gemeentearchief.

In galerie Zinze, Voordorpsedijk in Groenekan 1940-1945 in Kleingrafiek met werk van Escher, Fingesten, Le Campion, Zetti, Teubel, Felixmüller. Tot en met 27 mei.

De grafiekbiënnale in Alkmaar toont met Nieuwe Vijftigers op vijf locaties werk van elf grafici die in het bevrijdingsjaar zijn geboren. In Stedelijk Museum Alkmaar, De Vest, galerie Dijk 1, Kunstuitleen Alkmaar en galerie Willbee's. Tot en met 25 mei.

In De Greep Van De Vijand vertelt het verhaal van Nederlandse militairen in Duitse en Japanse krijgsgevangenschap in de jaren 1940-1945. Tot en met 29 oktober in het Legermuseum in

Delft.

In Toen hier... Hongerwinter en bevrijding in Amsterdam in het Amsterdams Historisch Museum is te zien hoe zo'n dertig Amsterdammers het laatste oorlogsjaar beleefden. Tot en met 3 september.

Het overzicht van het werk van Hendrik Nicolaas Werkman dat hij tijdens de oorlog als lid van De Blauwe Schuit maakte, nog tot en met zondag in het Centrum Beeldende Kunst in Groningen.

In het Chabot Museum in Rotterdam schilderijen van Hendrik Chabot uit de oorlogsjaren. Tot en met 27 augustus.

In Odeon in Zwolle etsen van de Poolse graficus Kowalczyk, en foto's van de uit Bosnië afkomstige Josip Svoboda: Warschau 1944/Sarajevo 1994. Op 11 mei in Odeon een benefietconcert voor het conservatorium in Sarajevo, uitgevoerd door docenten en studenten van de Hogeschool Constantijn Huygens.

Tot en met 4 juni in het Nijmeegse Museum Commanderie tekeningen van Jean-Michel Alberola die hij maakte tijdens een bezoek aan Auschwitz-Birkenau.

Lezingen

Blanes, platform voor joodse culturele en politieke activiteiten houdt op 20 mei in De Balie in Amsterdam een debat naar aanleiding Gojse nijd en joods narcisme, het boek van Evelien Gans over de verhouding tussen joden en niet-joden in Nederland. Met Tamarah Benima, Elma Verhey, Chris van Esterik, Milo Anstadt en Louise Fresco.

Zondag spreekt Th. van Boven over De rechten van de mens 50 jaar na de bevrijding, in de Laurenskerk in Rotterdam.

Theater

Jana is een monoloog over een vrouw die wordt overvallen door de waanzin van de oorlog, gebaseerd op de eenakter Het vege lijf van Bernlef. In het Sirkeltheater in Sittard van 10 tot en met 13 mei. Vanaf 14 jaar.

Theater Neeltje Pater speelt in het kader van vijftig jaar bevrijding van 5 tot en met 13 mei Ontzet van Henk John, een amateurvoorstelling met een mix van toneel, zang, dans en muziek. Op de binnenplaats van het Broeker Huis, Leeteinde, Broek en Waterland.

Concerten

In Carré in Amsterdam vanavond de officiële 'Nationale viering van de Bevrijding'. Met medewerking van Kitty Courbois, Judith Herzberg, Orkest de Volharding, Carlo Jones & Surinam Troubadours, Astrid Seriese, Louis Andriessen. Buiten op pontons op de Amstel muziekcorpsen uit Canada, Groot-Brittannië en de

Verenigde Staten, The Dutch Swing College Band en Denise Jannah.

In De Vest in Alkmaar vanmiddag het Noord Philharmonisch Orkest met Mathilde Santing & Band, zaterdag het Glenn Miller Orchestra & Sisters.

Op het bevrijdingsconcert op de Waalkade in Nijmegen vandaag 'Verboden Muziek'. Met Di Gojim, een klezmergroep, zigeunerorkest Tata Mirando, Big Band Nijmegen en de Glen Weisz Band.

In de Rotterdamse Laurenskerk vanavond een concert van organist/componist Hans Koolmees, zaterdag Het requiem van het Volk van Bernard van Beurden, op 13 mei een orgelconcert van John Scott, op 14 mei het War Requiem van Benjamin Britten.

Het London Oriana Choir zingt zondag in de Eusebiuskerk in Arnhem liederen van Monteverdi, Bach, Purcell en Rachmaninov.

Vanmiddag om 16.30 uur in de Amsterdamse Oude Kerk bevrijdingssamenzang olv dirigente Leny van Schaik.

Festivals

Vandaag worden door het hele land Bevrijdingsfestivals gehouden, onder meer in Haarlem (Bevrijdingspop, met Manu DiBango, El Vez, Junkhouse, Last Poets en als afsluiter Eat Static), Leeuwarden (met The Klezmatics en El Vez), Utrecht (met Luther Alison, Daryll Ann en Moonflower), Rotterdam en Zwolle (met Claw Boys Claw), Beverwijk (Slagerij van Kampen), Vlissingen (Ten Sharp), Wageningen (Manu Dibango), Groningen (El Vez, The Selecter) en Zaandam (Fierce Ruling Diva en de Osdorp Posse). Vanavond in de Swing in Nijmegen House music sets you free, een bevrijdingsbal met dj Dimitri.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden