Bezetting en bevrijding op grote schaal herdacht

Herdenking en bevrijding gaan dit jaar gepaard met talloze activiteiten. Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 Mei zijn bezetting en bevrijding nog nooit op zo'n grote schaal herdacht respectievelijk gevierd als dit jaar gaat gebeuren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

* 5 Mei: In Wageningen legt prins Bernhard een krans bij het Nationaal Bevrijdingsmonument. Daarna neemt hij een defilé af met ruim tweeduizend deelnemers uit landen die aan de bevrijding van Nederland hebben meegedaan.

Het nationale bevrijdingsfeest in Amsterdam is Rhythm of Liberation genoemd. Het voor iedereen toegankelijke buitenprogramma begint om 20.30 uur. Onder de gasten bevinden zich Beatrix, Claus en Willem-Alexander. Het festijn wordt gepresenteerd door Frits Spits. Onder anderen Denise Jannah en de Dutch Swing College Band treden er op.

In Friesland rijden tussen de 250 en driehonderd voertuigen die de geallieerden gebruikten bij de bevrijding van plaats naar plaats, door de hele provincie. Op het Wilhelminaplein in Leeuwarden is een kampement te zien zijn zoals de Canadezen dat daar in april 1945 hadden.

In Utrecht vindt vanaf 19.00 uur het Groot Bevrijdingsfeest Vredenburg plaats. In Rotterdam gebruiken 's ochtends 22 duizend Rotterdammers op 57 pleinen en straten en in 44 bejaardentehuizen een vredesontbijt. 's Avonds treedt in het centrum van de stad onder anderen Paul de Leeuw op.

In Scheveningen vindt een vlootschouw plaats. 25 Oorlogsschepen en dertig landingsvaartuigen zijn langs de kust te zien. In Den Haag wordt in de Grote Kerk een Bevrijdingsconcert gegeven met het 250 leden tellende Canadese Liberation Choir 1995.

In Almere, Amsterdam, Assen, Den Bosch, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht, Vlissingen, Wageningen en Zwolle vinden bevrijdingsfestivals plaats, met onder andere De Dijk en 2 Unlimited.

* 6 Mei: In Groesbeek vindt op de Canadese Erebegraafplaats de landelijke herdenkingsbijeenkomst plaats voor de Canadese veteranen, in aanwezigheid van onder anderen prinses Margriet en premier Kok.

* 7 Mei: Prinses Margriet neemt het Nationaal Defilé in Apeldoorn af. Ongeveer zesduizend veteranen, vooral Canadezen, nemen aan de parade deel.

* 8 Mei: Koningin Beatrix en prins Claus zijn in Den Haag aanwezig bij het Nationaal Symposium Vijftig Jaar Vrijheid; ideaal en identiteit, dat in de Ridderzaal wordt gehouden. In Arnhem wordt het World Liberty Concert gehouden, met optredens van UB 40, Simple Minds, Art Garfunkel, Joe Cocker, Candy Dulfer en René Froger.

* 9 Mei: Willem-Alexander woont in de Jaarbeurs in Utrecht een deel bij van de feestelijke manifestatie van de Stichting 1940-1945.

* Vliegshows: de bevrijding wordt ook herdacht met een aantal vliegshows. In Eindhoven vindt op 30 april een historische vliegtuigshow plaats, waarbij de 101e Amerikaanse Airborne Divisie een belangrijke rol speelt.

Op 2 mei wordt in Harderwijk met alle belangrijke vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog een demonstratie gegeven. Op de vliegbasis Soesterberg wordt vanaf vandaag tot en met zondag 7 mei de manifestatie '50 Jaar Bevrijding' gehouden. Thema is de Nederlandse militaire bijdrage aan de geallieerde overwinning. In het westen van Nederland wordt vandaag 'operatie manna' herdacht. Boven Vlaardingen worden broodjes afgeworpen. Ook in Scheveningen en Katwijk vinden vliegshows plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden