Bezetters Givet zien af van opblazen bedrijf

De 153 bezetters van de failliete textielfabriek Cellatex in het Franse Givet hebben donderdagochtend ingestemd met een afvloeiingsvoorstel van de overheid....

Van onze correspondent Martin Sommer

De ontslagen werknemers krijgen een premie van tachtigduizend franc (26.600 gulden) en twee jaar lang een uitkering op het niveau van het laatstverdiende loon. Voorts komt er een plan om nieuw werk te vinden.

De ontslagen werknemers hielden de textielfabriek Cellatex sinds 5 juli bezet, uit protest tegen hun ontslag en het ontbreken van een sociaal plan. Ze zetten hun eisen kracht bij door te dreigen het hele complex te laten ontploffen met chemicaliën die normaliter voor de kunstvezelproductie worden gebruikt. Maandagavond maakten ze een begin met het in de praktijk brengen van hun dreigementen: ze lieten vijfduizend liter zwavelzuur weglopen in een beek achter de fabriek, die uitkomt op de Maas. Door ingrijpen van de brandweer bereikte de vervuiling de rivier niet.

Woensdagavond werden de onderhandelingen tussen de bezetters en de prefect van het departement Ardennes hervat in Charleville-Mezières. Namens de bezetters was een hoge functionaris van de communistische vakbond CGT uit Parijs overgekomen.

De ontslagen werknemers zeiden donderdagochtend het akkoord te beschouwen 'als een overwinning. Nooit eerder in Frankrijk is er zo snel zo'n goed akkoord gekomen'.

De vijfduizend liter zwavelzuur die maandagavond in de beek pal naast de Maas verdween, stelden volgens de bezetters niets voor. In de krant Libération zei gisteren een van hen 'dat het minder is dan we elke week wegkieperden'. Volgens de krant hield de Franse milieudienst Drire de fabriek Cellatex al jaren nauwlettend in de gaten.

In milieutechnisch opzicht viel de fabriek in wat hier de 'Seveso-klasse' genoemd wordt van meest riskante industrieën. Bovendien voerde Cellatex het Franse klassement van meest vervuilende fabrieken aan. De fabriek stond eerste in het klassement van zinklozingen, tweede in het klassement van lozingen van een zeer kankerverwekkende variant van Vluchtige Organische Stoffen (VOS). Dit alles op veertig kilometer afstand van de plaats waar het drinkwater voor de stad Brussel uit de Maas wordt gepompt.

Een vertegenwoordiger van de dienst Drire spreekt van 'een zwarte plek in de regio'. Desondanks is de afgelopen tien jaar geen actie ondernomen. 'Om economische redenen zijn de regels genegeerd', aldus de woordvoerder van de bezetters, Remo Pesa.

Intussen lijkt de actiemethode-Cellatex in de Elzas school te maken. De werknemers van de brouwerij Adelshofen, eigendom van Heineken, hebben hun fabriek woensdagochtend bezet en dreigen met het opblazen van gasflessen. De directie maakte op 13 april bekend dat de fabriek, waar honderd mensen werken, eind dit jaar dicht gaat.

Vorige week vergaderde de ondernemingsraad met de directie. De werknemers voelden zich weggezet als 'lulletjes', aldus CGT-vertegenwoordiger Thierry Durr. Dezelfde Durr zei woensdag 'dat we voor onbepaalde tijd in staking gaan. We laten gasflessen de lucht in vliegen, of erger. We hebben hier zat gevaarlijke spullen.'

De stakers eisen dat de directie binnen een etmaal met vervangend werk op de proppen komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden