Bezette moskee Dordrecht: 'Nederlandse samenleving verhardt'

'We zien een verharding in de Nederlandse samenleving', schrijft het bestuur van de Dordtse Al-Fath-moskee in een wijdverspreid persbericht. Het reageert daarmee op de bezetting, zaterdagochtend, van de moskee door leden van de rechts-extremistische actiegroep Identitair Verzet.

De Al-Fath-moskee in Dordrecht Beeld RTV Rijnmond
De Al-Fath-moskee in DordrechtBeeld RTV Rijnmond

De betogers klommen op het dak, schreeuwden opruiende leuzen en hingen spandoeken op met teksten als 'Stop de islam' en 'Minder, minder'. 'De leuzen laten zien welke invloed woorden van politici op het publieke debat hebben', schrijft het moskeebestuur.

De politie beëindigde de bezetting met de arrestatie van zes leden tussen 20 en 41 jaar oud van Identitair Verzet, een relatief onbekende actiegroep die zich naar eigen zeggen inzet voor behoud van de Nederlandse identiteit en tegen toenemende immigratie en islamisering.

Het moskeebestuur zegt aangifte te zullen doen, en gaat in gesprek met de inwoners van Dordrecht, met de politie en het gemeentebestuur over maatregelen ter bescherming van moskeebezoekers. 'Wij zijn een vreedzame gemeenschap en zullen open de omgeving tegemoet blijven treden', aldus voorzitter Hassan Moujid.

De bezetters werden later op de dag vrijgelaten. Vier bezetters worden vervolgd, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Twee zaken zijn geseponeerd omdat de betogers wel bij de groep hoorden, maar het moskeeterrein niet hebben betreed.

'Handelaar in angst'

PVV-leider Geert Wilders moet steviger afstand nemen van geweld tegen migranten, vinden andere partijen. Wilders roept keer op keer op tot verzet tegen de komst van asielzoekers. Soms plaatst hij de kanttekening dat hij vreedzaam protest bedoelt. In de praktijk wordt het verzet met regelmaat toch gewelddadig.

Pegida in Rotterdam

In Rotterdam demonstreerden zaterdagmiddag zo'n honderd leden van de anti-islambeweging Pegida in op de Wilhelminapier. Een van de sprekers was de extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter. Hij toonde zijn gehoor een Koran en noemde het geschrift 'een license to kill ten opzichte van ongelovigen' en 'een militair handboek hoe ongelovigen moeten vermoord en afgeslacht'. Dewinter sprak eerder in Dresden soortgelijke woorden, wat daar tot een onderzoek van justitie heeft geleid wegens volksopruiing.

Ook sprak Dewinter over de rellen in Geldermalsen tegen de komst van een groot asielzoekerscentrum: 'Als politici niet willen luisteren moeten ze helaas desnoods maar voelen.'

Aanhangers van de Nederlandse tak van de anti-islambeweging Pegida demonstreren op het Wilhelminaplein. Beeld anp
Aanhangers van de Nederlandse tak van de anti-islambeweging Pegida demonstreren op het Wilhelminaplein.Beeld anp

De Wilhelminapier was hermetisch afgezet en volgens aanwezigen was er meer politie en Mobiele Eenheid dan toehoorders. Een officier van justitie was bij de demonstratie aanwezig om te kijken of Dewinter grenzen overschrijdt. Van zijn toespraak is een bandopname gemaakt die wordt beluisterd en beoordeeld op opruiend en discriminerend taalgebruik. Als daarvan sprake is, wordt Dewinter vervolgd naar Nederlandse wet- en regelgeving, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. 'Dus een vergelijking met de situatie in Dresden gaat niet op.'

De extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter tijdens de demonstratie van de Nederlandse tak van de anti-islambeweging Pegida op het Wilhelminaplein. Beeld anp
De extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter tijdens de demonstratie van de Nederlandse tak van de anti-islambeweging Pegida op het Wilhelminaplein.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden