Bezemen bij de lunch in Bellevue

Muziek..

Karin Veraart

Een beetje vegen, dat is eigenlijk het enige dat de jongen wil die dehoofdpersoon is van Naar de stad, het nieuwe toneelstuk van JurreBussemaker. Buiten, met een bezem, dat lijkt hem wel wat. Zijn omgevingkijkt er vreemd van op en suggereert andere bezigheden: een baantje in eendierenspeciaalzaak, een studie misschien. Maar Sieme laat zich er weinigaan gelegen liggen. Het is een beetje een vreemde jongen.

Trouwens: eigenlijk is iedereen een tikkeltje merkwaardig in Naar destad van de 25-jarige Bussemaker. Al lijkt er steeds sprake van gewone,haast saaie situaties, Bussemaker zet je keer op keer net op het verkeerdebeen en geeft daarmee de scènes soms iets vaag ongemakkelijks ensurrealistisch' mee.

De eerder genoemde Sieme besluit in dit stuk op kamers te gaan wonenin de grote stad. Hij trekt in bij een zekere Luuk die een advertentie vooreen huisgenoot had gezet. Vader en zusje Pam helpen verhuizen. Nauwelijksiets ongewoons aan, en toch.

Sieme heeft verder geen enkel plan behalve die verhuizing, Pam blijktop een heftige manier aan haar broer gehecht, vaderlief is eigenlijk altijdeen klein kind gebleven en Luuk heeft ernstige behoefte aan een familie.Alles is uitvergroot, ook het spel van de acteurs rond Bussemaker, van deproductiekern Aan Tafel. En aanvankelijk is dat even wennen.

Maar dan val je wel voor dit curieuze clubje. Die breedgrijnzende vadermet zijn fratsen (Klemens Patijn), de wereldverbeteraar Sieme (SteefHupkes), Pam (Laura Branderhorst), die zo uit Joop ter Heul gestapt lijkt,en de zwalkende Luuk (Niels van der Laan) . Het zijn kleine lieden op zoeknaar een groter doel in het leven, dat zo maar kan bestaan uit een straatjevegen - wellicht als opmaat naar het schoonmaken van een hele stad.

Grotesk, soms, maar ook geinig. Laat dat Aan Tafel maar schuiven.

Karin Veraart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden