'Bezem door leiding klimaatpanel IPCC'

Het internationale klimaatpanel IPCC heeft een krachtiger leiderschap nodig. Ook moet het zijn eigen procedures versterken met het oog op de groeiende omvang en complexiteit van zijn werk en de steeds kritischer houding van het publiek. Dat staat in een rapport dat een internationale commissie van vooraanstaande wetenschappers maandag in New York heeft gepresenteerd.

ANP

De commissie was aangesteld door de InterAcademy Council (IAC), in opdracht van onder anderen secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Zij heeft zich gebogen over de werkwijze van het IPCC, dat door een reeks fouten in zijn jongste rapport uit 2007 stevig onder vuur was komen te liggen. Zo stonden er foute aannames in over het tempo waarin gletsjers in de Himalaya smelten en over het percentage van Nederland dat gevoelig is voor overstromingen.

De IAC staat onder leiding van Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hoogleraar Louise Fresco van de Universiteit van Amsterdam (UvA) schreef mee aan het verslag. De commissie stelt dat de werkwijze van het IPCC in het algemeen succesvol is gebleken, maar dat op sommige punten verbetering nodig is.

Voorzitter Rajendra Pachauri van het IPCC laat het aan de leden van het panel over of hij zijn functie kan blijven uitoefenen, zei hij maandag. ‘Dit rapport zal door alle regeringen in de wereld worden besproken en zij zullen uitmaken wat er moet worden uitgevoerd en wanneer dat moet gebeuren’, zei Pachauri tegen journalisten.

Belangenverstrengeling

Volgens de onderzoekers moet het IPCC een dagelijks bestuur krijgen waarin ook mensen van buiten de klimaatwetenschap zitting kunnen nemen. Er moet een strenger beleid komen om belangenverstrengeling tegen te gaan en duidelijkere regels rond het gebruik van bronnen die niet op wetenschappelijke wijze zijn getoetst. Ook moet het IPCC beter duidelijk maken aan het publiek dat wetenschappelijk onderzoek onzekerheid met zich meebrengt.

De onderzoekscommissie heeft zich gebogen over de manier waarop het laatste IPCC-rapport tot stand is gekomen en niet over de inhoud. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) hield de bevindingen van het IPCC eerder dit jaar ook al tegen het licht. Het adviesorgaan stelde vast dat het rapport uit 2007 fouten bevat, maar dat die de hoofdconclusies niet onderuit halen.

Gore

Het IPCC informeert beleidsmakers sinds 1988 over de laatste stand van zaken in de klimaatwetenschap. Het doet zelf geen onderzoek maar bundelt studies die het relevant acht voor de politieke discussie rond klimaatverandering. De organisatie kreeg in 2007 samen met klimaatactivist Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede.

IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri (EPA) Beeld
IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri (EPA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden