Bewoners van vinexwijken hebben minder last van criminaliteit

Het leven is veilig in de Vinex. Dat blijkt uit het derde deel van de vinextrilogie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vrijdag gepubliceerde cijfers laten zien dat bewoners van vinexwijken minder last hebben van diefstal, vernielingen of geweldsmisdrijven. Ze voelen zich bovendien veiliger dan mensen elders in het land.

Beeld anp

Uit de derde, en vooralsnog laatste, CBS-studie naar het leven van de bijna 800 duizend vinexbewoners blijkt dat in deze wijken in 2015 28 misdrijven per duizend inwoners werden geregistreerd. Gemiddeld worden in Nederland 57 misdrijven per duizend inwoners gemeld bij de politie.

Op de vraag waarom het relatief veilig is in de vinex kan CBS-demograaf Jan Latten alleen een hypothetisch antwoord geven.

'Je zou denken: er is wel wat te halen in die wijken. De bewoners zijn relatief hoog opgeleid en verdienen meer dan gemiddeld. Tegelijkertijd heb je te maken met een rustige, degelijke, uitgeraasde bevolking. Er wonen veel gezinnen. Er zijn relatief veel koopwoningen. Dat betekent dat je minder doorstroming hebt dan in sommige wijken in de stad. Daardoor is er meer sociale controle.'

Uit het CBS-onderzoek, dat werd uitgevoerd in het kader van 25 jaar vinex, blijkt tevens dat de bewoners vaak wat 'voorzichtiger' zijn. Zo wordt er vaker een buitenlamp opgehangen of een alarmsysteem geïnstalleerd. Een op de vijf Vinex-bewoners heeft een alarminstallatie. In grote steden heeft 11 procent van de inwoners een alarm.

Uit eerdere studies naar de vinexbevolking bleek dat het percentage echtscheidingen er lager ligt. 'Dat ligt aan de samenstelling van het publiek: het zijn mensen die al hebben gekozen om bij elkaar te blijven, kinderen te krijgen en een huis te kopen', zegt Latten. 'Het is dus niet zo dat je naar een vinexwijk moet verhuizen als je je huwelijk wil redden.'

Tekst loopt door na graphic.

Vrijdag publiceerde het CBS nog meer criminaliteitscijfers. Daaruit blijkt dat inwoners van de gemeente Sittard-Geleen naar verhouding het vaakst het slachtoffer zijn van woninginbraken. Vorig jaar werd in die gemeente bijna 1.100 keer ingebroken. Dat zijn 12 inbraken per duizend bewoners.

Ook inwoners van Maastricht, Zundert en Alphen-Chaam zijn relatief vaak het slachtoffer van inbrekers. Het landelijk gemiddelde ligt op vijf woninginbraken per duizend bewoners. Op Schiermonnikoog werd in 2015 geen enkele woninginbraak geregistreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.