Bewoners rijke buurt Parijs woedend over komst daklozenopvang

'Slet! Schijtwijf!' De bewoners van het peperdure 16de arrondissement zijn deftige vertegenwoordigers van de hogere Parijse bourgeoisie. Totdat er een opvangcentrum voor daklozen tegenover hun dure appartementen dreigt te verrijzen. Een informatieavond over de opvang moest na 25 minuten worden afgebroken omdat de autoriteiten het spreken onmogelijk werd gemaakt door scheldwoorden en andere vormen van luidruchtig geventileerde afkeuring.

Peter Giesen
Zo moet de opvang in het 16de arrondissement eruit komen te zien. Beeld afp
Zo moet de opvang in het 16de arrondissement eruit komen te zien.Beeld afp

Het 16de arrondissement ligt aan de westkant van de stad, tegen het Bois de Boulogne aan. Een simpel appartement kost er al snel een paar miljoen euro. Het arrondissement is rijk, maar niet aan sociale opvang. Parijs telt zeventig centra voor daklozen, waarvan er niet een in het seizième ligt.

Anne Hidalgo, de socialistische burgemeester, wil de last eerlijker over de stad verdelen. Aan de rand van het Bois de Boulogne moeten houten containerwoningen voor tweehonderd daklozen worden geplaatst.

De jungle van Calais

Buurtbewoners reageerden alsof de zojuist ontruimde jungle van Calais in hun achtertuin zal herrijzen. Sophie Brocas van de prefectuur van Parijs verzekerde de bewoners dat er geen migranten in de containers gevestigd zullen worden - een even vreemde als onhoudbare belofte omdat veel daklozen in Parijs van buitenlandse afkomst zijn. Het bracht de gemoederen niet tot bedaren. Brocas werd voor slet uitgemaakt en vergast op de niet erg subtiele woordspeling Brocas caca, hetgeen zoiets als schijtwijf betekent.

De voorzitter maande de aanwezigen tot kalmte, maar ook dat werkte averechts: 'Oplichter! Hoerenzoon!' Daarop besloot hij de vergadering te sluiten. Buiten de zaal bleven buurtbewoners zich opwinden. Het zou straks onmogelijk zijn om met kinderen langs de containers naar het bos te lopen. De naam Keulen viel. 'Deze armen hebben geen geld om in de winkels van het 16de te kopen', zei iemand. 'Dus gaan ze vanzelf jatten.'

Vrolijk

Eerder was het 16de nog vol vertrouwen. De buurt telt veel dure advocaten en die zouden best een mogelijkheid vinden om de bouwvergunning te torpederen. Dat is echter niet gelukt en het linkse gemeentebestuur van Parijs is vastbesloten de plannen door te zetten. Op Twitter maakte menigeen zich vrolijk over het feit dat de rijkste Parijzenaars straks arme sloebers in hun buurt moeten tolereren.

Maar een buurtbewoner kondigde alvast een clash of civilisations aan: 'Er zal onveiligheid zijn, racisme, moorden. De buurt zal branden, omdat mensen op hun eigen territorium geprovoceerd worden.'

Voorstelling van het toekomstige gebouw Beeld afp
Voorstelling van het toekomstige gebouwBeeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden