Bewoners Ondiep bewaken rust tijdens stille tocht

UTRECHT (ANP) - Zeker dertig tot veertig mensen uit de Utrechtse wijk Ondiep lopen donderdagavond mee met de stille tocht om de rust te bewaken. De politie is in ,,voldoende aantallen aanwezig, maar blijft op de achtergrond'', zei een woordvoerder van de politie.

Dat zijn de gemeente, politie en organisatie van de tocht donderdag overeengekomen. Alle partijen zien het verloop van de tocht met vertrouwen tegemoet. Politie noch organisatie heeft signalen dat er reltoeristen naar de tocht zullen komen. Gradus Kwarten van de organisatie verwacht dat er tussen de 2000 en 5000 mensen zullen meelopen.

Voor in de tocht loopt de familie, onder wie de zoon, de schoonzoon en de neef van de zondagavond door de politie doodgeschoten 54-jarige Ondieper. De vrouw en de dochter lopen niet met de tocht mee; zij vinden dat volgens Kwarten te emotioneel.

Samenwerking

Alle partijen noemen de samenwerking bij de voorbereiding van de tocht goed. Kwarten: ,,Belangrijk is een rustig en vreedzaam verloop van de stille tocht. Deze is hoofdzakelijk ter nagedachtenis van het slachtoffer en voor de familie en geen direct protest tegen de politie.''

De stille tocht voert grotendeels rond de buitenkant van het afgezette gebied. Binnenin staan wel hekken om te voorkomen dat belangstellenden alsnog de wijk in trekken. Onduidelijk is nog of de wijk na de tocht weer afgesloten wordt.

In de wijk is het donderdagmiddag rustig. Hier en daar veegt een buurtbewoonster haar stoepje aan, een ander wast de auto. Politie is vrijwel niet aanwezig in het door hekken omrande gebied.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden