Bewoners Kanaleneiland zijn mogelijk nog weken van huis

Het kan nog weken duren voor alle ongeveer 300 bewoners van Kanaleneiland weer thuis zijn. Het meten van de asbestconcentraties in 180 woningen rond de Stanleylaan duurt langer dan gedacht.

UTRECHT - Op zijn vroegst begin volgende week kunnen de eerste bewoners terugkeren, mocht uit de eerste metingen blijken dat hun huizen schoon zijn. Woningcorporatie Mitros stelt wisselwoningen ter beschikking aan bewoners die voor langere tijd niet naar huis kunnen.


Dit maakte de Utrechtse locoburgemeester Gilbert Isabella woensdag bekend. De bewoners zijn merendeels zondag en maandag vertrokken, nadat gebleken was dat er asbest was vrijgekomen bij de renovatie van twee appartementen in de Stanleylaan.


Mitros heeft in totaal 6.500 monsters genomen, 33 per adres. Zo'n aantal is nodig om een woning goed te kunnen onderzoeken, aldus Mitros-directeur Rob Rötscheid. Deze monsters moeten worden geanalyseerd. Er is hiervoor volgens de directeur maar beperkte capaciteit beschikbaar in de laboratoria.


Blijken woningen besmet, dan moeten deze worden schoongemaakt door gecertificeerde bedrijven. En om een woning echt schoon te krijgen, moet huisraad met en van stof, zoals tapijt en bankstel, het huis uit. In dat geval krijgen de bewoners een schadevergoeding, zegde Mitros toe.


Gezondheid

Tijdens een openbare informatiebijeenkomst woensdagochtend in het stadhuis konden raadsleden hun vele vragen stellen over onder meer de informatievoorziening en de omgang met asbest bij renovaties. Een twintigtal getroffen bewoners van Kanaleneiland zat op de publieke tribune. Maar op de twee prangendste vragen, namelijk wanneer ze weer naar huis mogen gaan en of hun gezondheid en die van hun kinderen in gevaar is gebracht, kregen ze geen antwoord. Er komt geen gezondheidsonderzoek onder de bewoners, omdat dit, volgens Isabella, geen nieuwe informatie zou opleveren.


De SP-fractie wilde weten of er voorafgaande aan de renovatie wel een asbestinventarisatie was gedaan. 'Ik vind het nogal voorbarig dat de directeur van Mitros zegt dat er geen fouten zijn gemaakt', aldus SP-raadslid Michel Eggermont.


Het blijkt lastig om vooraf te onderzoeken waar het asbest zit. Mitros heeft in 2009 zijn hele woningbestand laten doorlichten op de aanwezigheid van asbest. Volgens het gemeentelijke hoofd handhaving Ellen van Dijk had Mitros voor het verkrijgen van de renovatievergunning voor dit blok in de Stanleylaan een gespecialiseerd bureau onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van asbest.


'Maar daarbij wordt niet achter platen gekeken, want om die te verwijderen moet je een vergunning hebben', aldus de ambtenaar. Zij vertelde dat het regelmatig voorkomt dat bij verbouwingen asbest wordt aangetroffen waarvan niet bekend was dat het er zat. Wat is zo'n asbest-inventarisatie dan nog waard, als deze geen uitsluitsel geeft?', reageerde CDA-raadslid Chantal Hakbijl.


Woningcorporaties bezitten veel naoorlogse flats uit de jaren zestig en zeventig, de hoogtijdagen van de verwerking van asbest. Veel corporaties, zoals Mitros, zijn het product van fusies, waardoor veel dossiers zoek zijn geraakt. En op de bouwtekeningen van deze betreffende flat in de Stanleylaan, waarvan de Mitros-directeur eerder had gezegd dat ze kwijt waren maar die er nu toch bleken te zijn, stond niet aangegeven dat bij de bouw asbest was gebruikt.


Burgemeester Wolfsen breekt vakantie toch af


Van de meeste raadsleden had hij nu niet hoeven terugkomen. Locoburgemeester Gilbert Isabella houdt zich best staande tijdens de Utrechtse asbestcrisis, vinden ze. Maar enkele media zagen een dankbaar onderwerp in de afwezigheid van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen op het moment dat enkele honderden van zijn stedelingen ernstig leden onder een gedwongen vertrek uit hun woning.


Wolfsen kwam woensdagavond aan in Utrecht. Hij verklaarde dat hij dinsdagavond tijdens zijn fietsvakantie in Engeland had besloten een ticket naar huis te boeken. Hij zag toen dat de problemen in Kanaleneiland langer duurden dan verwacht en hij wil er zijn voor de bewoners, liet hij RTV Utrecht weten. Wolfsen wil nu eerst enkele getroffen bewoners spreken en zich laten bijpraten door Isabella, die hem 'voortreffelijk' heeft vervangen. Daarna neemt Wolfsen de leiding over.


Enkele raadsleden omschreven zijn terugkeer als mosterd na de maaltijd. Of hij had meteen zondag paraat moeten staan, of hij had de hele klus aan Isabella moeten overlaten, menen zij. Maar de Utrechtse burgemeester heeft al veel vaker onder vuur gelegen en kan zich niet nog een uitglijder permitteren. Met zijn terugkomst neemt hij het zekere voor het onzekere.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.