Nieuws Protesten Hongkong

Bewoners Hongkong opnieuw de straat op om te protesteren

Tienduizenden inwoners van Hongkong zijn zondag opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen het beleid van de regering. De demonstraties speelden zich ditmaal af in Sha Tin, niet ver van Hongkong-eiland aan de grens met China. Zaterdag kwam het daar tot gewelddadige botsingen met de politie.

Protestanten lopen door de straten van Sha Tin, Hongkong. Beeld Tyrone Siu/ REUTERS

De demonstranten willen dat de autoriteiten een einde maken aan de stroom van ‘parallelle handelaars’, koopjesjagers uit China die de grens overkomen om geïmporteerde producten, zoals melkpoeder en medicijnen, op te kopen en voor hogere prijzen aan de andere kant van de grens door te verkopen.

De betogers voelen zich gesterkt door het succes van de massale demonstraties in Hongkong tegen de geplande uitleveringswet die het mogelijk maakt verdachten uit te leveren aan China. Dat druist volgens de tegenstanders in tegen de autonomie die Hongkong kreeg bij de machtsoverdracht in 1997, toen het Verenigd Koninkrijk de kroonkolonie teruggaf aan China.

Na weken van protesten waaraan miljoenen mensen meededen ging het hoofd van het bestuur van Hongkong, Carrie Lam, door de knieën. Eerst stelde ze de behandeling van de uitleveringswet uit, waarna ze beloofde dat die niet zou terugkeren. Volgens haar is het wetsvoorstel nu ‘dood’, maar dat is voor veel Hongkongers niet voldoende: ze eisen nu het vertrek van Carrie Lam.

Ook willen ze dat betogers die eerder werden opgepakt, worden vrijgelaten, maar daaraan hebben de autoriteiten tot nog toe niet toegegeven. Een aantal van hen werd opgepakt nadat demonstranten het parlementsgebouw hadden bestormd en daar vernielingen hadden aangericht.

Veel Hongkongers vinden dat de regering te veel de oren laat hangen naar Peking. Bij de machtsoverdracht garandeerden de communistische leiders van China dat de vroegere Britse kroonkolonie onder de formule ‘een land, twee systemen’ voor vijftig jaar zijn eigen politieke stelsel, rechtspraak en economische systeem zou mogen behouden. Maar de afgelopen jaren wordt de druk vanuit Peking steeds groter.

In de praktijk hebben de inwoners maar weinig te zeggen over wie hen bestuurt. Slechts de helft van de parlementsleden wordt rechtstreeks gekozen, de andere helft bestaat uit vertegenwoordigers van ondernemingen en belangengroeperingen die vaak pro-China zijn.

Sommige demonstranten in Sha Tin lieten zondag Britse en Amerikaanse vlaggen wapperen als teken van hun onvrede over de Chinese bemoeienis met Hongkong. Op spandoeken riepen ze de VS op Hongkong te bevrijden. De demonstratie laat volgens waarnemers zien dat ook andere segmenten van de Hongkongse bevolking zich nu  laten horen, kennelijk aangemoedigd door de overwinning van de anti-uitleveringsbeweging.

Honderden betogers vielen begin juli het parlementsgebouw van Hongkong binnen, en ontketenden daarmee een zware escalatie in de protesten tegen de controversiële uitleveringswet.

Een keerpunt was het in het protest dat aan de kant van de demonstranten tot dusver vreedzaam verliep. Die verharding zal hun zaak geen goed doen, zegt politiek wetenschapper Ivan Choy Chi-keung. ‘Grote toegevingen zijn van tafel.’

Na aanhoudende onrust ging de Hongkongse leider Carrie Lam door het stof. Ze is niet de enige die moest inbinden; op het vasteland werd het Xi Jinping duidelijk dat hij zich geen onrust kan veroorloven in het financiële hart van China. Juist nu niet.

Waarom is de uitleveringswet van Hongkong zo’n steen des aanstoots? Lees hier het verhaal van boekhandelaar Lam Wing-Kee, die uit voorzorg naar Taiwan is gevlucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden