Bewoners geven 'enge man' de schuld van val jongetje

Een jongetje van acht kan toch niet zomaar over de balustrade vallen. Moet u eens kijken hoe hoog die hier zijn....

Van onze verslaggeefster

SCHIEDAM

'Ligt daar nu allemaal bloed onder', vraagt maandagmiddag een tienjarig jongetje op zijn fietsje. Hij staat met nieuwsgierige ontzetting naar de bloemen te kijken die de plaats markeren waar de jongen na zijn val terecht kwam. De jongen stierf zondagmiddag vlak bij de ingang van zijn flat aan de gevolgen van de val vanaf de achtste verdieping.

Een 53-jarige flatbewoner werd korte tijd later gearresteerd. Hij heeft tegenover de politie ontkend iets met de val te maken hebben gehad. Een vrouw die net als de aangehouden man op de twaalfde verdieping woont, vindt het een eng figuur.

'Ik heb een dochter en tegen haar heb ik altijd gezegd niet bij die man alleen in de lift te gaan. Hij staat volgens mij ook al bij de politie geregistreerd, want hij heeft wel eens een moeder van een jongetje geslagen.' Een woordvoerder van de politie ontkent dit. Wel waren er klachten over geluidsoverlast.

De vrouw van de twaalfde verdieping heeft, zoals de meeste flatbewoners, zelf niks van het gebeurde gezien. 'Dus of die man het ook echt gedaan heeft, weet ik niet.' Ze zegt het als om zichzelf voor te houden dat ze de man niet mag veroordelen voordat er iets is bewezen. 'Maar op de twaalfde woont ook een doofstomme, die zou het gezien hebben', voegt ze er aan toe. Even eerder zegt ze nog dat de jongen van de achtste verdieping was gevallen.

Een man die op de eerste verdieping van de galerijflat woont, kent ook het verhaal van de doofstomme getuige. 'De politie is nu met de getuigenverhoren bezig. Er zou nog een vrouw zijn die wat gezien heeft', weet hij te melden. Zelf heeft hij niks gemerkt, zondagmiddag om twee uur. Zijn vrouw hoorde het rumoer dat na de val ontstond en zei tegen haar man direct het alarmnummer te bellen. Daarna is hij met een deken en een laken naar beneden gegaan. 'Het zag er vreselijk uit. Een kant van zijn gezichtje was gaaf, maar de andere kant was helemaal kapot.'

Dank zij een kennis die toevallig op bezoek was en een scanner heeft, wist de flatbewoner zondagmiddag al snel dat de politie niet geloofde dat het om een ongeval ging en dat er al een mogelijke verdachte was. 'Ik hoorde over de scanner naar wie ze op zoek waren. Die man moet beresterk zijn. De zwarte band met karate of judo of zo. Er werd voor gewaarschuwd hem niet zomaar met twee agenten aan te houden. Zie ik hem toch even later hier doodgemoedereerd de flat binnenstappen. Toen heb ik direct de politie gebeld. Die kwamen met wel vier auto's.'

'En hij liep te grijnzen toen hij geboeid werd afgevoerd', zegt een meisje dat naar het hele verhaal heeft staan luisteren. Ze is kort tevoren komen aanrijden met haar scootertje waarmee ze een bosje witte bloemen was gaan halen. Voor op het stapeltje onder aan de hoge flat, waar iemand tussen de bloemen ook een bruin beertje heeft neergelegd. Ze kende de verdachte wel: 'Die enge man'. 'Hij viel wel eens meisjes lastig', zegt weer een andere flatbewoner. 'Niet aanranden of verkrachten of zo, maar hij was wel handtastelijk.' Ook hierover heeft de politie geen informatie, zegt de woordvoerder.

Veel over de verdachte weten deze flatbewoners eigenlijk niet. 'Hij woonde hier eerst samen met zijn moeder. Maar dat ging niet meer. Die werd te oud en zit nu in een tehuis', kan de man van de eerste verdieping melden. Al 25 jaar woont deze flatbewoner aan het Lisztplein. 'Net zolang als de flats hier staan. Altijd naar mijn zin. Maar die verdachte hoeft hier niet meer terug te komen, of hij het nu gedaan heeft of niet. Die heeft hier geen leven meer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden