Bewoners centrum Utrecht zijn murw gebeukt door het bouwlawaai

Volgens de gemeente Utrecht bleef de geluidsoverlast door bouwwerkzaamheden in de ABC-straat binnen de wettelijke normen. Onderzoek wijst het tegendeel uit.

De ABC-straat in het historische centrum van Utrecht. Bewoners zijn er letterlijk ziek van de bouwoverlast.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

De ronkende vrachtwagen met een oplegger vol bouwmateriaal past maar net in de ABC-straat, een smalle steeg in de historische binnenstad van Utrecht. Tegenover een rij kleine, antieke huisjes werken mannen met helmen met behulp van een bouwkraan aan de bouw van een kolossaal pand. Daarin vestigt zich binnen een jaar een kliniek voor verslaafden van Centrum Maliebaan.

De bouwoverlast in de ABC-straat duurt al 4,5 jaar. Zes dagen per week wordt er vanaf 7 uur 's ochtends gewerkt en sommige bewoners voelen zich 'murw gebeukt'. Sommigen ontvluchten hun huis, anderen werken thuis met oordoppen in.

Tijdens de sloop van het voormalige Wilhelmina Kinderziekenhuis trilden de huizen en ontstonden scheuren in enkele muren. Na aanhoudende klachten van bewoners werd de sloop twee jaar geleden twee keer stilgelegd. De trillingsnormen waren fors overschreden.

Binnen de normen
Volgens de gemeente bleef het geluidsniveau van de overige werkzaamheden binnen de wettelijke normen. Die bewering blijkt niet te kloppen, heeft de meting door een onafhankelijk bureau duidelijk gemaakt: het geluidsniveau overschreed het merendeel van de gemeten dagen het toegestane aantal decibellen. Stadspartij Leefbaar Utrecht gaf opdracht tot de meting.

Er zijn gemeenten, zoals Eindhoven, waar bewoners een schadevergoeding kunnen krijgen bij ernstige bouwoverlast. Andere steden bieden tijdelijke vervangende woonruimte aan. Niet alle gemeenten hebben een regeling voor ernstige bouwoverlast. Dat leidt, zoals in de Utrechtse ABC-straat, tot gevoelens van machteloosheid bij de bewoners. Van de ene op de andere dag verandert hun woonomgeving in een gigantische bouwput en ze kunnen er niets tegen doen.

Overspannen
Een jonge moeder in de ABC-straat vertelt dat ze zo goed en kwaad als het kan probeert door te leven, al kost het moeite haar kinderen hun middagslaapje te laten doen. Anderen vertellen dat ze ziek zijn geworden. Bewoonster Monique Huijdink logeert al maanden bij vrienden, omdat ze naar eigen zeggen overspannen is geraakt door de geluidsoverlast. Ze kon niet meer thuis werken en haar tekstbureau dreigt failliet te gaan.

De enige bewoners die zeggen nergens last van te hebben, zijn meneer en mevrouw Saurens, een bejaard echtpaar dat al zestig jaar in de straat woont. Ze hebben, zeggen ze, baat bij het dubbele glas in de voorkamer van hun bovenwoning. Meneer Saurens (82) vertelt dat hij het Wilhelmina Kinderziekenhuis nog gebouwd heeft zien worden. 'Zo'n bouwperiode is niet leuk, maar op een gegeven moment is het klaar.'

Nu uit de meting is gebleken dat het toegestane geluidsniveau fors wordt overschreden, kunnen de bewoners van de ABC-straat naar de rechter stappen voor een schadevergoeding. Dat zegt fractievoorzitter Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht.

Hij vindt dat de gemeente bewoners automatisch zou moeten compenseren als hun woongenot langdurig wordt aangetast. Niet bij alle bouwprojecten, maar wel als die een grote impact hebben op de levens van bewoners.

'Gemeente, sta er nou voor je burgers', zegt Oldenborg. Hij vindt dat ambtenaren klachten niet mogen bagatelliseren, zoals in de ABC-straat zou zijn gebeurd. Een algemeen geldende regeling is volgens hem dringend nodig. De opdracht om binnensteden te verdichten, zal volgens Oldenborg leiden tot veel meer bouwplaatsen in dichtbevolkte gebieden.

De gemeente Utrecht bestudeert de uitkomsten van het metingsrapport en wil nog niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden