Bewoners blijf-van-mijn-lijfhuizen aangezet tot prostitutie

Bewoners van blijf-van-mijn-lijfhuizen in Alkmaar en Heemskerk zijn aangezet om zichzelf te prostitueren en anderen daartoe over te halen. Dat bevestigt de Blijf Groep, de overkoepelende organisatie waartoe de huizen behoren. De vrouwenopvang is bedoeld voor vrouwen die slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld en gedwongen prostitutie.

Van onze verslaggevers
Buitenopnames van een vluchtverblijf voor vrouwen. Beeld Julius Schrank
Buitenopnames van een vluchtverblijf voor vrouwen.Beeld Julius Schrank

Eind 2014 werd op de locatie in Alkmaar, het Oranje Huis, geconstateerd dat er voor prostitutie werd geronseld. Enkele betrokken bewoners verhuisden volgens Blijf Groep naar de locatie Heemskerk, waar zij in het begin hun praktijken vervolgden.

Hoe kon de situatie in de vrouwenopvang zo uit de hand lopen? 'Het leefklimaat, met meerdere cliënten bij elkaar, weinig privacy en veel gedeelde voorzieningen, is beladen. Het geeft gemakkelijk aanleiding tot spanningen, angsten en incidenten.'

Gesprekken

De organisatie voerde daarop in samenwerking met de politie gesprekken met de bewoners. Ook werd er een voorlichtingsmiddag georganiseerd door de politie en het Scharlaken Koord. Volgens een politiewoordvoerder is er nadien van prostitutiepraktijken geen sprake meer geweest. Een aantal bewoonsters dat op die locatie in Heemskerk zit (of recentelijk zat) en die de Volkskrant heeft gesproken, spreekt dat tegen.

In de vrouwenopvang in Heemskerk zijn de spanningen tussen sommige bewoners en de leiding de afgelopen maanden hoog opgelopen. Twee weken geleden zijn drie vrouwen halsoverkop uit het huis vertrokken. Ze voelden zich er naar eigen zeggen niet langer veilig. Maatschappelijk werksters en het management zouden vrouwen tegen elkaar opzetten en onder meer dreigen met het afpakken van hun kinderen. Het Huis spreekt dit met klem tegen, het is volgens hen juist een van de vrouwen die de andere twee vrouwen tegen het huis heeft opgezet.

Buitenopnames van een vluchtverblijf voor vrouwen. Beeld Julius Schrank
Buitenopnames van een vluchtverblijf voor vrouwen.Beeld Julius Schrank

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden